Категорія
Новини
Дата

Інфляція у єврозоні досягла 7,5%. Найбільше подорожчали енергоресурси

Інфляція в країнах-членах ЄС у березні 2022 року продовжила рости, досягнувши 7,5%. Це найвищий показник із початку розрахунку даних у 1997 році. Про це йдеться у звіті Євростату.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У березні 2021-го інфляція в ЄС була 1,3%. У лютому 2022 року — 5,9%. 
  • Зростання споживчих цін у порівнянні з попереднім місяцем становило 2,4%, що також є рекордним підйомом. У лютому ціни збільшились на 0,9%.
  • Війна Росії проти України та санкції, введені проти Москви, призвели до різкого стрибка цін на нафту та газ. За даними Євростату, енергоресурси подорожчали на 44,4% у порівнянні з березнем минулого року.
  • Харчові продукти, алкоголь та тютюн зросли у ціні на 5%, промислові товари – на 3,4%, послуги – на 2,7%.
  • Споживчі ціни без урахування харчових продуктів та енергоносіїв у березні збільшилися на 2,9% у річному вираженні у порівнянні з 2,7% у лютому.

Контекст

Інфляція більш ніж втричі перевищує 2-відсотковий цільовий показник Європейського центрального банку. Найвищі показники в Німеччині, Франції Італії, Іспанії.

Індекс цін виробників промислових товарів у Німеччині у березні виріс на рекордні 30,9% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, повідомляло Федеральне статистичне відомство ФРН. Причиною такого стрімкого підвищення цін, як зазначили у відомстві, є збільшення вартості енергоносіїв. У березні ціни на них зросли на 83,8% у порівнянні з тим самим місяцем минулого року. У порівнянні з лютим цього року зростання становило 10,4%.

Темпи інфляції цін виробників у Німеччині більш ніж удвічі вищі, ніж у 1970-х роках – період стагфляції, пише Financial Times. МВФ знизив прогноз зростання Німеччини на 2022 рік до 2,7%, що на 1,7% нижче попередньої оцінки. Зниження рейтингу є найбільшим серед країн з розвиненою економікою.

МВФ намагається зменшити занепокоєння, що світовій економіці знову загрожує стагфляція. Пʼєр-Олівʼє Гуріншас, новий головний економіст МВФ, заявив, що ризик нафтового шоку в стилі 1970-х зараз нижчий, оскільки світ менше залежить від нафти. Проте німецька промисловість значною мірою залежить від імпорту російського природного газу.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні