Категорія
Новини
Дата

Державний трейдер ЕКУ збільшив імпорт електроенергії до рекордного рівня

1 хв читання

Державний енерготрейдер АТ «Енергетична компанія України» (ЕКУ) у травні 2024 року імпортував найбільший обсяг електроенергії від початку комерційної діяльності компанії. Він на понад третину більше, аніж у квітні, і в понад два рази більше за березневий показник, йдеться у повідомленні компанії. Цифру ЕКУ не називає, посилаючись на чутливість інформації.

Деталі

  • Для компенсації дефіциту електроенергії в Україні ЕКУ розпочала постачання електроенергії з Польщі. Це вже четверта країна, звідки ЕКУ здійснює імпорт (разом з Угорщиною, Словаччиною та Румунією).
  • У травні ЕКУ уклала низку контрактів на цільовий імпорт електроенергії промисловим споживачам. У зв’язку з запровадженням графіків відключень минулого місяця відновився попит на таку послугу з боку українських підприємств, зазначила ЕКУ.
  • Компанія зазначила, що частина клієнтів ЕКУ вивчає можливості для розвитку власної генерації.

Цитата

«Дефіцит електроенергії змушує бізнес і промисловість шукати інструменти, як зменшити тривалість відключень електроенергії. Цільовий імпорт є оперативним рішенням, яке дає змогу підприємствам уникати простоїв у роботі і, як наслідок, збитків», – сказав гендиректор ЕКУ Віталій Бутенко. 

АТ «ЕКУ»

АТ «ЕКУ» – державна енерготрейдингова компанія, що здійснює операції з купівлі, продажу та постачання енергоресурсів для комерційних клієнтів.

У 2022 році компанія була провідним експортером електроенергії до Словаччини, Польщі та Румунії.

ЕКУ також є засновником першої державної балансуючої групи учасників ринку електроенергії, до якої приєднався найбільший у країні виробник електроенергії НАЕК «Енергоатом».

У 2023 та 2024 роках ЕКУ імпортує електроенергію з Угорщини, Словаччини, Румунії та Польщі.

За 2023 рік виручка АТ «ЕКУ» перевищила 6,8 млрд грн (4,1 млрд грн у 2022-му), за даними YouControl. Чистий прибуток за минулий рік досяг 148,9 млн грн (33,9 млн грн у 2022-му).

Контекст

У квітні цього року єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон підтримала позицію України щодо необхідності рішення ENTSO-E для збільшення пропускних можливостей міждержавних перетинів для імпорту електроенергії з європейських країн.

Раніше міністр енергетики Герман Галущенко закликав бізнес та підприємства імпортувати електроенергію, щоб уникнути відключень.

У квітні Україна імпортувала 225 000 МВт-г електроенергії, що стало найбільшим показником з початку поточного року. Порівняно з березнем обсяг комерційного імпорту збільшився на третину.

Планові обмеження енергопостачання не розповсюджуються на промислових споживачів, які імпортують електроенергію. Водночас уряд постановою №611 від 30 травня 2024 року переглянув мінімально необхідну частку її споживання, яка дає право скористатися цією можливістю. Зараз вона має бути не менше 80% у конкретній годині незалежно від пори року.

Протягом травня, через зростаючий дефіцит, імпорт електроенергії в Україну з Європи в окремі години сягав максимально можливої потужності у 1700 МВт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні