Група «Метінвест» за рік скоротила виробництво сталі майже на третину, готової продукції – на 18% /група "Метінвест"
Категорія
Новини
Дата

Група «Метінвест» за рік скоротила виробництво сталі майже на третину, готової продукції – на 18%

група "Метінвест"

Група «Метінвест» за підсумками 2023 року скоротила виробництво чавуну та сталі на 36%, до 1,7 млн т і на 31%, до 2 млн т відповідно в порівнянні з 2022 роком. Про це йдеться у виробничому звіті групи за четвертий квартал і 2023 рік.

Ключові факти

  • У четвертому кварталі виробництво чавуну та сталі залишилось майже на рівні попереднього кварталу – 422 000 т та 494 000 т, відповідно – оскільки МК «Камет-Сталь» працював на двох доменних печах у двох кварталах.
  • У пресрелізі зазначається, що зупинка виробництва на маріупольських комбінатах з кінця лютого 2022 року була частково компенсована збільшеними обсягами виробництва на Каметсталі, зокрема, за рахунок стабілізації ситуації з поставками електроенергії з кінця січня 2023 року.
Група «Метінвест» за рік скоротила виробництво сталі майже на третину, готової продукції – на 18% /Фото 1
  • У 2023 році група «Метінвест» скоротила виробництво готової продукції на 18% проти 2022 року, до 2,2 млн т. 
  • Виробництво плоского прокату знизилося на 36% – до 1,1 млн т – через зупинку маріупольських комбінатів з кінця лютого 2022 року. Проте, обсяги були частково компенсовані збільшенням виробництва гарячекатаного товстого листа на перекатних заводах в Італії та Великій Британії після налагодження поставок слябів від третіх осіб, в тому числі від МК «Запоріжсталь».
  • Виробництво довгого прокату збільшилось на 17% – до майже 1,2 млн т – завдяки стабілізації виробництва заготовки на Каметсталі та нормалізації поставок на Promet Steel в Болгарії. 
  • Виробництво рейкової та трубної продукції було відсутнім, оскільки продукція виготовлялась на маріупольських комбінатах, зазначила група.

Контекст

Війна зруйнувала вертикальну інтеграцію групи «Метінвест». У Маріуполі вона втратила два головних підприємства – «Азовсталь» і ММК імені Ілліча. Ці активи були ядром металургійного бізнесу «Метінвесту». Сюди постачалося до 40% залізорудної сировини з гірничо-збагачувальних комбінатів компанії в Дніпропетровській області. З цієї сировини маріупольські заводи виробляли сталеву продукцію з більшою доданою вартістю. Тільки чверть її продавалась в Україні, решта йшла на експорт, зокрема у вигляді слябів для перекатних заводів «Метінвесту» в Англії та Італії. 

У 2021 році «Азовсталь» і ММК імені Ілліча виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи. На ці заводи припадало 40% усього українського виробництва металопродукції. «Метінвест» оцінила сумарні збитки від війни в понад $3,5 млрд.

Зараз українські підприємства «Метінвест», окрім тих, які розташовані у Маріуполі та Авдіївці, продовжують працювати з різним рівнем завантаження, враховуючи фактори безпеки, наявність персоналу, забезпечення електропостачання, а також логістичні та економічні чинники, зазначили в компанії.

Група «Метінвест» у 2023 році розпочали виробництво 25 нових видів продукції, включно з комбінатом «Запоріжсталь», який випустив 14 нових продуктів. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні