Категорія
Новини
Дата

Ізраїль планує експорт газу до Європи. Його видобуток зріс на 22%

1 хв читання

Видобуток природного газу в Ізраїлі зріс на 22% у першій половині року, оскільки уряд планує збільшити експорт газу до Європи, де триває енергетична криза, спровокована Росією, пише Bloomberg.

Ключові факти

  • За даними міністерства енергетики Ізраїлю, видобуток зріс до 10,85 млрд кубометрів у річному обчисленні до червня, а експорт у сусідні з Ізраїлем країни збільшився на 35% – до 4,59 млрд кубометрів. 
  • Збільшення повʼязане з видобутком із родовищ Тамар і Левіафан у східному Середземноморʼї.
  • Роялті за газ, корисні копалини та збори зросли приблизно на 50% і досягли 829 млн шекелів ($253 млн), майже всі з яких були отримані за газ.
  • У червні Ізраїль підписав меморандум про взаєморозуміння з Єгиптом та ЄС, спрямований на збільшення видобутку й експорту газу до регіону. Газ постачатиметься до Єгипту, який уже отримує більшу частину ізраїльського газового експорту, а потім реекспортуватиметься до Євросоюзу. 
  • Очікується, що початкові потоки в межах угоди не будуть значними, але вони можуть забезпечити Європу певною кількістю газу, якого вона потребує, адже видобуток в Ізраїлі зростатиме найближчими роками.

Контекст

Міністерка енергетики Карін Ельхаррар заявила, що збільшення видобутку в першій половині року допоможе Ізраїлю продавати свій газ у ЄС у межах тристоронньої угоди, додавши, що видобуток, ймовірно, продовжить зростати після початку експлуатації бурової установки Каріш.

Компанія Energean Plc, якій належать права на родовище Каріш, планує почати видобуток до кінця вересня.

Ізраїль нарощує видобуток, оскільки європейські країни потребують природного газу, а ціни на енергоносії на континенті досягли рекордного рівня. Європейський Союз хоче відмовитися від ключового постачальника – Росії – після її вторгнення до України. Водночас Москва обмежує постачання газу, змушуючи покупців поспішати з пошуком альтернатив напередодні зими.

19 серпня стало відомо, що «Газпром» вирішив знову тимчасово зупинити прокачування газу через «Північний потік» на три дні з 31 серпня. Компанія пояснює це здійсненням технічного обслуговування.

Трубопровід уже кілька тижнів працює з пропускною спроможністю лише 20%, і європейські політики наполягають на тому, що обмеження мають політичний характер.

Вдень 22 серпня вартість газу досягла $3024 за тисячу кубометрів. Так, біржові ціни на газ у Європі вперше з березня перевищили позначку в $3000.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні