Категорія
Новини
Дата

Ізраїль розпочав наземну операцію в Лівані. Що відомо

2 хв читання

Війська Ізраїлю розпочали рейди територією Лівану, наземні операції слідують за двома тижнями руйнівних авіаударів по обʼєктах «Хезболли», пише Reuters.

Операція в Лівані є ескалацією конфлікту на Близькому Сході між Ізраїлем і підтримуваними Іраном бойовиками.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • Ізраїльські військові заявили, що операція в Лівані розпочалася у понеділок увечері і в ній беруть участь парашутисти та командос із елітної 98-ї дивізії, яка перекинута на північний фронт два тижні тому з Гази, де вони вели бої протягом кількох місяців.
  • Військово-повітряні сили та артилерія підтримували сухопутні війська, які проводили «обмежені, локальні й цілеспрямовані наземні рейди» проти «Хезболли» у селах на півдні Лівану, що становили «безпосередню загрозу ізраїльським громадам на півночі Ізраїлю», кажуть військові.
  • Джерело в ліванських силах безпеки повідомило Reuters, що ізраїльські підрозділи перетнули кордон Лівану вночі для розвідувальних операцій. Ліванські війська відступили з позицій уздовж кордону, додало джерело. 
  • Ліванське збройне угруповання «Хезболла» заявило у вівторок, що двічі обстрілювало ізраїльські війська через кордон артилерією та ракетами, але ніяк не коментувало початок Ізраїлем наземної операції.
  • Міністерство охорони здоровʼя Лівану повідомило у вівторок вранці, що за останні 24 години внаслідок ізраїльських ударів по південних районах Лівану, східній частині долини Бекаа та Бейруту загинули щонайменше 95 людей, а 172 отримали поранення.
  • У понеділок президент США Джо Байден закликав до припинення вогню. «Я стурбований більше, ніж ви можете собі уявити… – сказав Байден журналістам, коли його запитали, чи згоден він із ізраїльськими планами вторгнення через кордон. – Ми маємо зараз же припинити вогонь».

Контекст

7 жовтня 2023 року палестинське воєнізоване угруповання ХАМАС атакувало південні території Ізраїлю.

За даними ізраїльських підрахунків, у ході нападу ХАМАС убив 1200 осіб і взяв у заручники близько 250 осіб. У відповідь Ізраїль розпочав масований наступ на ХАМАС у секторі Гази, перетворивши більшу частину палестинської території на руїни.

Наземний наступ Ізраїлю до Лівану стався після вибухів замінованих пейджерів «Хезболли», двох тижнів авіаударів і вбивства у пʼятницю, 27 вересня, лідера «Хезболли» Хасана Насралли, що стало для угрупування одним із найважчих ударів за останні десятиліття.

Минулого тижня Ізраїль відхилив пропозицію США та Франції про 21-денне припинення вогню на кордоні з Ліваном, щоб дати час для дипломатичного врегулювання, яке б дозволило переміщеним цивільним особам з обох боків повернутися додому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд