Категорія
Новини
Дата

Реакція на петицію Tabletki.ua. Кабмін допрацює постанову, яка дозволяє продавати ліки онлайн лише через сайти аптек

1 хв читання

Кабінет Міністрів вирішив доопрацювати проєкт постанови, що дозволяє пропонувати ліки споживачам лише діючим аптекам. Про це йдеться у відповіді на ініційовану співзасновником сервісу Tabletki.ua Євгеном Муравщиком петицію на сайті уряду. Вона зібрала понад 30 000 підписів за необхідних для розгляду 25 000.

Напередодні було оприлюднено проєкт постанови Кабміну, яка передбачає, що розміщення пропозицій щодо продажу лікарських засобів за попереднім замовленням споживача може здійснюватися винятково на вебсайтах аптек.

Ключові факти

  • «Підтримуючи електронну петицію, враховуючи суспільний інтерес до питань, порушених у ній, повідомляю, що проєкт акта буде доопрацьовано», – сказано у відповіді.
  • Зазначається, що 21 травня МОЗ провів нараду, у якій взяли участь представники Держлікслужби, ТОВ «ЛІКІ24», громадської спілки «Асоціація сервісів онлайн-доставки», ТОВ «Хелсі Україна» та ТОВ «МТПК» (Tabletki.ua). 
  • Зауваження та застереження стосувалися суттєвого обмеження (заборони) роботи всіх вебсайтів, які не мають відношення до електронної роздрібної торгівлі ліками, але надають можливість споживачам перевіряти наявність ліків в аптечних закладах і порівнювати ціни на них. 
  • Зазначається, що МОЗ разом із Держлікслужбою запропонували бізнесу надати пропозиції до проєкту акта щодо врегулювання питання про можливість розміщення маркетплейсами інформації від аптек про наявність та ціну ліків, із безпосереднім бронюванням для подальшого викупу/самовивозу. 

Контекст

16 травня співзасновник Tabletki.ua Євген Муравщик заявив, що його сервіс із пошуку ліків та товарів для здоровʼя може припинити роботу. Справа у проєкті постанови Кабміну, яка дозволяє пропонувати ліки споживачам лише діючим аптекам. Новація також загрожує сервісам Apteka24 та Doc.ua.

18 квітня на сайті Держлікслужби було опубліковано проєкт постанови Кабміну, яка фактично дозволяє продавати ліки онлайн лише через вебсайти діючих аптек.

Лише в квітні 2024 року на Tabletki.ua понад 4 млн українців здійснили 12,5 млн бронювань на суму 3,5 млрд грн. «Ініціатори постанови – топ-4 аптечних мереж-монополістів, окрім хіба що «Сіріусу», – виробники проти цього», – розповів на умовах анонімності топменеджер одного з найбільших фармвиробників України. Топ-5 аптечних мереж консолідують до 50% продажів усього ринку. Детальніше – у матеріалі Forbes Ukraine.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні