Категорія
Новини
Дата

Кабмін погодив безперебійні поставки електрики під час блекаутів бізнесу, який її імпортує

Уряд постановив у разі блекаутів не вимикати підприємців, які імпортують собі електроенергію. Про це повідомив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук. Бізнес отримає гарантію безперебійного енергопостачання при імпорті 50% споживання, анонсував раніше міністр енергетики.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти  

  • Кабмін затвердив Положення про особливості імпорту електричної енергії в умовах правового режиму воєнного стану в Україні. 
  • Документ передбачає створення передумов для зменшення ризиків для обʼєднаної енергетичної системи через можливі масовані обстріли за рахунок залучення імпорту електроенергії з країн ЄС. 
  • Передбачено не застосовувати відключення до споживачів, яким постачається імпортована електроенергія у разі, якщо їх споживання не буде перевищувати визначені обсяги.

Контекст

На початку 2023 року Кабмін запропонував підприємцям рішення – бізнесу, який імпортує електроенергію, забезпечать безперервне електропостачання. Пропозиція трохи запізнилася: 85% підприємств вже встановили генератори, свідчать результати опитування ЄБА серед членів асоціації.

Бізнес міг купувати у постачальників електроенергію з-за кордону ще з моменту запуску ринку електроенергії, пояснили в «Укренерго» у відповідь на запит Forbes. Січнева постанова уряду дозволяла уникнути планових відключень до 30 квітня, якщо обсяги імпорту будуть не менше місячного споживання у вересні. Але аварійні вимкнення все ще були можливі. Бізнес справді почав закуповувати дорогу електроенергію за кордоном.

Бізнес отримає гарантію безперебійного енергопостачання під час відключень електрики при імпорті 50% споживання. Уряд ухвалить рішення протягом кількох тижнів, сказав Forbes міністр енергетики Герман Галущенко у кулуарах Київського міжнародного економічного форуму (КМЕФ).

Минулої зими уряд ухвалив подібне рішення, але при імпорті 100% електрики.

«Цього року пропонуємо зменшити обов’язкову частку імпорту зі 100% до 50%», – пояснив міністр.

Галущенко розраховує, що уряд ухвалить рішення про безперебійні поставки електрики бізнесу протягом кількох тижнів.

Від ідеї запровадження імпортного ПСО відмовилися, сказав міністр. Імпортне ПСО – компенсація державою різниці між ринковою ціною на електрику в Україні та вищою ціною за кордоном.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні