Категорія
Новини
Дата

Кабмін розширив критичний імпорт на будматеріали, деякі харчові продукти й послуги

Кабінет Міністрів включив нові позиції до переліку товарів критичного імпорту України, на закупівлю яких можна придбати валюту. Про це йдеться у відповідній ухвалі уряду.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • До списку додали послуги посередників з оптової торгівлі, юридичні послуги, аудит та податковий консалтинг, послуги у сфері прав інтелектуальної власності, інжинірингові, архітектурні та інженерні послуги, послуги з формування документів та звітності, консультаційні послуги, послуги з сертифікації продукції.
  • Також Кабмін додав ремонт салонів автомобілів, локомотивів та вагонів, передплати інтернет-платформи, інформаційні послуги, послуги з розробки лікарських засобів. У переліку також поштові послуги й послуги у сфері IT і логістики.
  • До переліку товарів критичного імпорту додалися бджоли, джмелі, молочна сироватка, вершкове масло, свіжі помідори, макаронні вироби, низка безглютенових продуктів.
  • Оновлений список поповнився вогнетривкою глиною, мармуром, вапняним флюсом, дезодорантами, портландцементом, пластиліном, вікнами, балконними дверима, металобрухтом і трамвайними вагонами.

Контекст

24 лютого уряд визначив перелік товарів критичного імпорту, на закупівлю якого Національний банк дозволяє купувати валюту. Список товарів критичного імпорту постійно переглядається й доповнюється. За оцінками Нацбанку, запроваджений з початку війни перелік критичного імпорту сьогодні покриває близько 90% всього довоєнного імпорту товарів та близько 40% імпорту послуг.

У березні імпорт в Україні впав утричі – з $5,9 млрд до $1,8 млрд – через обмеження на імпорт товарів. Нацбанк мав на меті зменшити відтік валюти.

24 березня Верховна Рада звільнила від мита та податку на додану вартість (ПДВ) імпорт товарів, що ввозяться підприємствами. Незабаром Верховна Рада має проголосувати за поновлення мита. Розроблений урядом законопроєкт №7418 підтримала більшість членів профільного комітету Ради.

За словами депутата від фракції «Голос» Ярослава Железняка, існує висока ймовірність, що після скасування податкових пільг на імпорт (ухвалення законопроєкту №7418) постанову про критичний імпорт теж буде скасовано. Це може бути наприкінці червня або на початку липня. «Поки невідомо, буде це рішення лише щодо імпорту товарів (і без того 90% вже не під забороною), або також послуг (40% не під забороною). Тож чекаємо, що «критичний імпорт» буде скасовано вже до кінця червня – початку липня», – написав Железняк у своєму Telegram-каналі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні