Категорія
Новини
Дата

Україна звернеться до ЄС, якщо Канада розблокує турбіну для «Газпрому» – Reuters

Україна виступає проти передачі Канадою турбіни «Газпрому» для постачання газу до Німеччини, оскільки цей крок суперечить санкціям проти Росії, пише Reuters із посиланням на джерело в Міненергетики України. Раніше міністр економіки Німеччини Роберт Габек закликав Канаду вирішити питання із затримкою турбіни компанії Siemens.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Санкції забороняють передачу будь-якого обладнання, повʼязаного з газом», – наголошує джерело в Міненерго.
  • Якщо це рішення буде прийнято, Україна звертатиметься до ЄС, зазначив співрозмовник агентства.
  • «Якщо канадці приймуть рішення передати турбіну, байдуже, «Газпрому» чи Німеччині, щоб вона передала її далі… це буде прецедент, коли дві країни G7 обходять санкції, введені проти Росії», – кажуть у Міненерго.

Контекст

У середині червня «Газпром» повідомив, що скорочує поставки природного газу газопроводом «Північний потік – 1» на 60%. Це нібито відбудеться через «невчасне проведення ремонтних робіт компанією Siemens», заявляла російська сторона.

Пізніше в РФ заявили, що проблеми з ремонтом турбін у Канаді можуть призвести до повної зупинки проєкту та «катастрофи для Німеччини».

22 червня Україна повідомила уряду Канади про те, що у Росії є технічна можливість невідкладно та безоплатно відновити постачання, бо вона має законтрактовані та оплачені транзитні потужності через українську територію, а вимоги про зняття санкцій потрібні Москві для створення такого прецеденту.

7 липня Німеччина офіційно попросила Канаду схвалити зняття санкцій та розблокувати турбіну, через яку нібито було зупинено прокачку нитками «Північного потоку».

Канада має намір за погодженням з Німеччиною схвалити рішення про виняток з санкційного режиму для постачання турбін для Nord Stream, повідомила напередодні ЄП із посиланням на джерела. Це створить прецедент точкового зняття ембарго на вимогу держави-агресора, зазначає видання. Формальною причиною для зняття санкцій, якщо рішення зрештою ухвалять, має стати аргумент про те, що дасть Росії технічну можливість відновити обсяги прокачки газу до ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні