Категорія
Новини
Дата

Канада надасть Україні понад 12 млрд грн на закупівлю газу

1 хв читання

Канада виділить Україні 450 млн канадських доларів (близько 12,7 млрд грн) допомоги на закупівлю газу до опалювального сезону. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Ключові факти

  • «Україна отримає 450 млн канадських доларів допомоги на закупівлю газу до опалювального сезону», – сказав Шмигаль.
  • За словами премʼєра, рішення Канади є «черговим кроком солідарності».

Контекст

У червні Кабінет Міністрів пропонував виділити з держбюджету 264,3 млрд грн на врегулювання ситуації на ринку природного газу й у сфері теплопостачання.

Європейський банк реконструкції й розвитку видасть позику НАК «Нафтогаз» розміром €300 млн, перші €50 млн з яких спрямують на екстрені закупівлі газу. 

Головна причина нестачі коштів – це різниця між вартістю імпортного газу й тарифами для українських споживачів, пояснював голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко під час засідання парламентського комітету. «Нафтогаз» імпортує газ по $1100–1200 за 1000 кубометрів, а має продавати його по $200–250», – каже він.

Основну частину газу «Нафтогаз» продає населенню й теплокомуненерго за фіксованим тарифом: для населення – 7,96 грн за кубометр, а для теплокомуненерго – 7,42 грн за кубометр. Біржова вартість газу в Україні коливається в межах 30 грн за кубометр, свідчать дані Української енергетичної біржі. Упродовж воєнного стану й шести місяців після нього тарифи для населення не зростатимуть, обіцяв прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні