Канада заборонила використання TikTok на держпристроях, а у США встановили крайний термін для видалення /Freepik
Категорія
Новини
Дата

Канада заборонила використання TikTok на держпристроях, а у США встановили крайний термін для видалення

Freepik

Білий дім дав урядовим установам 30 днів, щоб переконатися, що вони не мають китайської програми TikTok на державних пристроях і системах, пише Reuters. 27 лютого Канада також оголосила про заборону використання додатку на держпристроях. Після цього Китай звинуватив США у зловживанні владою та тиску на іноземні компанії, пише AP.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У США для забезпечення безпеки даних, всі федеральні агенції повинні видалити TikTok з телефонів і систем, сказано у меморандумі з інструкціями, з яким ознайомився Reuters.
  • TikTok, що належить ByteDance, заявив, що побоювання викликані дезінформацією, і заперечує використання програми для стеження за американцями. Рішення не торкається понад 100 млн американців, які використовують TikTok на приватних чи корпоративних пристроях. 
  • Багато урядових установ, включаючи Білий дім, Міністерство оборони, Міністерство внутрішньої безпеки та Державний департамент, заборонили використовувати TikTok на урядових пристроях.
  • У вівторок, 28 лютого, комітет Палати представників із закордонних справ має проголосувати за законопроєкт, який надасть президенту Джо Байдену право заборонити TikTok на всіх пристроях у США.
  • У понеділок, 27 лютого Канада оголосила про заборону TikTok на державних пристроях, заявивши, що це становить «неприйнятний» рівень ризику для конфіденційності та безпеки, що посилює розкол між країнами.
  • Премʼєр-міністр Джастін Трюдо заявив журналістам, що його уряд уважно вивчає, як забезпечити безпеку канадців в Інтернеті. «Це може бути перший крок, це може бути єдиний крок, який нам потрібно зробити», – сказав він, маючи на увазі дії проти TikTok.
  • Оскільки уряд забороняє TikTok на робочих телефонах, «багато канадців, підприємств та приватних осіб замисляться про безпеку своїх власних даних і, можливо, в результаті зроблять вибір», – заявив він.
  • У міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що заборона уряду США на TikTok «свідчить про невпевненість Вашингтона і є зловживанням державною владою», пише AP. «Уряд США перебільшує концепцію національної безпеки і зловживає державною владою для придушення компаній інших країн», – заяви представник МЗС Мао Нін. – Наскільки невпевненими в собі можуть бути США, як наддержава світу, щоб такою мірою боятися улюбленої програми молоді?»

Контекст

TikTok знаходиться під пильною увагою США через його звʼязки з китайським урядом. У листопаді директор ФБР Крістофер Рей заявив Комітету з внутрішньої безпеки Палати представників, що уряд Китаю може використовувати TikTok для контролю над даними або програмним забезпеченням мільйонів користувачів, а його алгоритм рекомендацій, який визначає, які відео користувачі побачать далі, може використовуватися для «операцій впливу».

У США сенатор-республіканець Марко Рубіо представив законопроєкт, підтриманий законодавцями від обох партій, про заборону китайської соціальної мережі TikTok, пише Reuters. Усе через побоювання США, що програма може використовуватися для стеження за американцями. Новий законопроєкт спрямований на заборону додатків будь-яких соціальних мереж, підконтрольних Китаю та Росії або тих, які перебувають під їхнім впливом.

Минулого тижня Європейська комісія заборонила співробітникам використовувати соціальну мережу TikTok із міркувань безпеки, повʼязаних з практикою збору даних та через звʼязки з китайським урядом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні