Категорія
Інновації
Дата

Загроза національній безпеці. Як TikTok намагається врятувати бізнес від американських політиків. Ексклюзив WP

Шу Цзі Чу, гендиректор компанії TikTok /Getty Images

Шу Цзі Чу, гендиректор компанії TikTok, активно намагається переконати американських законодавців у тому, що його компанія не становить загрози. Фото Getty Images

Серед американських політиків обох партій лунають заклики до заборони TikTok у США через ризики для національної безпеки від китайської компанії. Гендиректор компанії Шу Цзі Чу активно намагається переконати американських законодавців у тому, що його компанія не становить загрози. Washington Post взяла ексклюзивне інтервʼю у підприємця. Forbes обрав найголовніше про спробу TikTok захистити свій бізнес в Америці

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

На захисті TikTok

Цілий день гендиректор TikTok Шу Цзі Чу провів у кулуарах Конгресу. Цей візит став одним із кроків кампанії, який має на меті переконати Конгрес і губернаторів штатів у тому, що китайський застосунок не є загрозою для національної безпеки США, а занепокоєння конфіденційністю даних можна вирішити без загальнонаціональної заборони застосунку. 

Точно не скажеш, чи ця кампанія матиме успіх. Так, після зустрічі з сенатором-демократом Майклом Беннетом політик заявив, що цінує час Чу, але аргументи підприємця не здалися йому переконливими. Сенатор стверджує, що TikTok – це «невиправданий ризик для американської нацбезпеки» й застосунок має «отруйний вплив» на американських підлітків.

«У цій країні понад 100 мільйонів голосів і буде дуже шкода, якщо наші користувачі по всьому світу не зможуть їх більше почути, – сказав Чу в інтервʼю The Washington Post, маючи на увазі кількість американських користувачів застосунку. – Я серйозно ставлюся до цих розмов про заборону TikTok… Не думаю, що це нісенітниця, на яку можна махнути рукою».

У TikTok сказали, що не згодні з такою оцінкою Беннета та продовжать просвітницьку роботу з Конгресом, а також і надалі намагатимуться завоювати довіру.

Хрестовий похід проти TikTok очолюють республіканці, але деякі демократи його теж підтримують. Так, лідер демократичної більшості у Сенаті Чарльз Шумер, чия донька працює у Facebook, сказав у неділю, що питання заборони TikTok «варто розглянути».

На запитання про те, чи були якість успіхи на Капітолійському пагорбі, представники TikTok сказали про невеликий прогрес із демократом Корі Букером. Політик запропонував невелику підтримку того, щоб компанія «працювала з американською розвідкою» над «відповідними запобіжними заходами».

«Ми розуміємо, що працюємо з дефіцитом довіри, яку не завоювати одним кроком чи жестом», – говорить Чу.

Він також сподівається, що Конгрес все ж зрозуміє, що TikTok – це місце для творчості та самовираження, а вирішувати проблему конфіденційності даних чи впливу на підлітків треба регулюванням політики на рівні індустрії, а не забороною одного-єдиного застосунку.

Чу розповів, що вести дискусію про його застосунок доводиться з людьми, які ніколи не користувалися TikTok, зате вони впевнено стверджують, що він є джерелом підступної загрози.

У компанії також обурені несправедливим впливом Meta на дискусію навколо TikTok. Материнська компанія Facebook і Instagram фінансує рекламну кампанію, яка зображає TikTok іноземною загрозою для американської молоді.

«Ми повинні конкурувати на рівні продукту та користувацького досвіду», – сказав про це Чу.

Китайська загроза

Попри те, що TikTok – це приватна компанія з великою кількість західних інвесторів і тисячами американських співробітників, американських політиків найбільше непокоїть материнська компанія TikTok, ByteDance. Вони стверджують, що ByteDance з своїми китайськими засновниками та центральним офісом у Пекіні вразлива до авторитарного контролю китайського уряду.

Американський уряд не оприлюднював докази того, що комуністична партія Китаю намагалася заволодіти даними американських громадян чи використати алгоритм застосунку для просування власних політичних наративів. Але саме ці два звинувачення є ключовими в аргументах проти роботи застосунку в США і причинами його заборони в держустановах понад 20 штатів.

Головним випробуванням для Чу буде виступ перед Комітетом із питань енергетики та торгівлі при Палаті представників. Очікується той ще допит про роботу його компанії.

Директори технокомпаній дають присягу в Капітолії. /Getty Images

Кріс Кокс, директор продукту Meta, Ніл Моган, директор продукту YouTube, Ванесса Папас, операційна директорка TikTok і Джей Салліван, генеральний менеджер Bluebird уTwitter, дають присягу перед свідченням у Капітолії про вплив соцмереж на нацбезпеку. Фото Getty Images

Проєкт «Техас»

У TikTok кажуть, що вони витратили $1,5 млрд для створення плану корпоративної реструктуризації під назвою Проєкт «Техас». Згідно з цим планом, компанія буде під таким впливом і наглядом американського уряду, якому не піддавався жоден американський конкурент компанії. Очікується, що компанія витратить ще $700 млн на цей план.

Американські операції TikTok планують перенести у дочірню компанію під назвою TikTok U.S. Data Security, чиїх керівників схвалюватиме американський уряд, а дані американських користувачів будуть під прискіпливим наглядом і захистом.

Деякі заходи вже працюються, наприклад, Oracle з минулого місяця може перевіряти алгоритм і вихідний код TikTok на потенційні недоліки. TikTok не в захваті від таких заходів, адже вони більш притаманні контролю за військовими підрядниками, а не за соцмережами.

Втім, Комітет іноземних інвестицій у США, який три роки веде перемовини між TikTok і американським урядом, досі не ухвалив запропонований компанією пакет реструктуризації та не заявив про претензії до компанії. Відповіді немає ще з серпня.

Багатьох у Вашингтоні непокоїть ризик того, що китайські закони можуть змусити технокомпанії передавати дані користувачів «національній розвідці».

Чу каже, що китайський уряд ніколи не просив передати дані американських громадян. А якби й просив, запевняє він, «ми не повинні їх передавати, бо дані американських користувачів підпадають під американські закони».

Шу Цзі Чу, гендиректор компанії TikTok /Getty Images

Шу Цзі Чу, гендиректор компанії TikTok. Фото Getty Images

Факти переможуть

Але декого це не переконує й вони впевнені, що єдиною гарантією безпеки даних буде повний вихід TikTok з-під влади Китаю, адже ті, хто насмілиться піти проти китайського уряду, просто вилітає з бізнесу.

ByteDance розбила цей аргумент у грудні, коли оголосила про звільнення чотирьох співробітників за спробу використати дані TikTok для того, щоб розшукати джерела журналістів.

Чу розповів, що цей випадок викликає занепокоєння, але винуватці діяли без дозволу компанії. Він зазначив, що лідер групи був американцем, а в компанії розпочалась реструктуризація внутрішньої аудиторської команди, щоб запобігти схожим інцидентам у майбутньому.

За словами Чу, який був фіндиректором ByteDance, а гендиректором TikTok став у 2021-му, саме він ухвалює всі стратегічні рішення з приводу TikTok. Якщо треба, він виступає проти рішень ByteDance щодо TikTok, і таке вже доводилося робити, але навести конкретні приклади Чу відмовився.

Ця кампанія з захисту TikTok у США розгортається на тлі напружених американо-китайських відносин, особливо у світлі появи китайської шпигунської кулі у повітряному просторі США.

«Ми не можемо не бути частиною більшої дискусії. Але це насправді не наша справа…, – каже Чу. – Ми не перша, і не остання компанія, яку несправедливо звинувачують».

Але Чу не втрачає віри у те, що одного дня законотворці повірять йому.

«Я завжди вірив у те, що врешті факти перемагають, – впевнений він. – Зрештою, люди – раціональні створіння. – Так, ця тема викликає часом дискомфорт, але гадаю, що надати якомога більше фактів – це правильний підхід». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні