Категорія
Новини
Дата

У Конгрес США внесли законопроєкт про заборону TikTok

У США сенатор-республіканець Марко Рубіо представив законопроєкт, підтриманий законодавцями від обох партій, про заборону китайської соціальної мережі TikTok, пише Reuters. Усе через побоювання США, що програма може використовуватися для стеження за американцями.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Новий законопроєкт спрямований на заборону додатків будь-яких соціальних мереж, підконтрольних Китаю та Росії, або які перебувають під їхнім впливом, йдеться в пресрелізі офісу Рубіо.
  • У Палаті представників аналогічний законопроєкт внесли конгресмен-республіканець Майк Галлахер та демократ Раджа Крішнамурті.
  • На слуханнях минулого місяця директор ФБР Кріс Рей сказав, що операції TikTok у США викликають занепокоєння щодо національної безпеки, наголосивши на тому, що китайський уряд може використовувати його для впливу на користувачів або контролю над їхніми пристроями.
  • Алабама та Юта в понеділок приєдналися до інших штатів США, які забороняють використання TikTok на державних пристроях та в компʼютерних мережах штату з міркувань національної безпеки. 

Контекст

ByteDance заснував 2012 року китайський підприємець Чжан Імін. До того як ByteDance запустила Douyin (китайська версія TikTok) і TikTok за межами Китаю, одним із перших продуктів компанії був новинний сервіс Toutiao. У 2017-му Toutiao назбирав близько 700 мільйонів користувачів у Китаї, після чого ByteDance зробив міжнародну версію сервісу під назвою TopBuzz, спрямовану на аудиторію у Штатах. У TopBuzz була 40-мільйонна аудиторія у 2018-му, але сервіс закрили у 2020-му.

Колишні співробітники застосунку сервісу казали, що ByteDance використовувала сервіс для поширення прокитайських меседжів серед американців і цензурувала контент, який містив критику китайського уряду. (ByteDance заперечила звинувачення в поширенні прокитайського контенту, але не прокоментувала зауважень про цензуру.)

Новий законопроєкт у США зʼявився на тлі того, що останніми тижнями у Вашингтоні зросла увага до TikTok після невдалої спроби адміністрації попереднього президента США Дональда Трампа заборонити додаток для обміну відео. У 2020 році Трамп спробував заблокувати завантаження TikTok для нових користувачів та заборонити інші транзакції, які фактично заблокували б використання додатків у Сполучених Штатах, але програв серію судових позовів щодо цього заходу. Президент Джо Байден відклав плани попередника, почавши власну перевірку щодо загрози нацбезпеці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні