Категорія
Новини
Дата

Хакери атакували сотні світових компаній. Вимагають $70 млн за відновлення даних

Кіберзлочинці, яких пов'язують із Росією, атакували сотні компаній і тепер вимагають $70 млн за відновлення даних, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Хакери здійснили атаку у п’ятницю: вони зламали розробника програмного забезпечення Kaseya та поширили програми-вимагачі серед клієнтів цієї компанії. Пресслужба Kaseya назвала кібератаку «витонченою» і закликала вимкнути інструмент віддаленого управління клієнтськими системами VSA server.
  • Спочатку постраждали 40 прямих клієнтів Kaseya, але в результаті під удар потрапили понад 1000 компаній, включаючи шведську мережу продуктових магазинів Coop, яка в суботу закрила майже всі 800 точок. В магазинах перестали працювати касова система й каси самообслуговування. Постраждали також школи, державні установи, кредитні спілки, туристичні та розважальні організації.
  • Вимоги було опубліковано в блозі dark web, що зазвичай використовують хакери REvil, яких повʼязують із Росією і вважають одними з найактивніших кіберзлочинців у світі.

Контекст

Минулого місяця бразильська компанія JBS, найбільший виробник свинини та яловичини в світі, теж постраждала від кібератаки. JBS заплатила хакерам $11 млн викупу. ФБР звинуватило в атаці повʼязане з Росією хакерське угруповання REvil, яке також має інше імʼя – Sodinokibi.

Кібератака на JBS сталася через місяць після нападу хакерів DarkSide із Росії на Colonial Pipeline, найбільший паливний трубопровід у США. Атака зупинила доставку палива на південний схід країни на кілька днів, спричинивши підвищення цін на пальне. Керівництво Colonial Pipeline заплатило хакерам майже $4,4 млн у криптовалюті протягом декількох годин після нападу. Міністерство юстиції США заявило, що хакери повернули 64 з 75 біткоїнів, які Colonial Pipeline заплатив їм, однак через волатильність криптовалют сума у доларах склала лише трохи більше половини вартості викупу – близько $2,3 млн.

На саміті в Женеві в червні президент США Джо Байден закликав президента Росії Володимира Путіна приборкати хакерів, які безкарно діють в Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні