Категорія
Новини
Дата

Хакери Fancy Lazarus рік тому вимагали в «Київстар» $250 000 відкупу від атак

1 хв читання

Хакерське угрупування Fancy Lazarus, що спеціалізується на цифровому шантажу та DDoS-атаках, у червні 2021 року вимагало в оператора «Київстар» $250 000. В обмін на це хакери мали не атакувати сервіси оператора. Про це в інтервʼю Forbes розповів президент «Київстар» Олександр Комаров.

Ключові факти

  • «Вони зробили пробну атаку, що мала незначний вплив на наші сервіси. Потім я отримав листа з пропозицією заплатити $250 000, за те, що нас залишать у спокої», — сказав Комаров.
  • Хакери дали оператору два тижні. За цей час компанія, за словами Комарова, підготувалася. Зокрема звернулась до Держспецзв’язку й органів ЄС.
  • «Після цього ми були під атакою потужністю 1,5 ТБ на секунду. Для порівняння: потужність атак, про які повідомляв віцепрем’єр Федоров, наприклад, на фінансовий ринок, – десятки Гбіт на секунду. Ми такого ще не бачили, але витримали», — розповів президент «Київстару».
  • Від початку війни компанія регулярно піддається атакам. За словами Комарова, ідеться про десятки атак за тиждень. 70-80 атак у компанії вважають масштабними. Наприклад, атака 9 травня тривала 29 годин.
  • «У нас є запас міцності. Але це також війна, і з того боку є креативні люди, які щодня шукають вразливості в нашій обороні. Зважаючи на тримісячний досвід, вважаю, що ми досить добре підготовлені, щоб вести «бойові дії», — підсумував Комаров.

Контекст

Від початку війни Росії в Україні інтенсивність кібератак на критичну інформаційну інфраструктуру країни значно зросла. Найпопулярнішими видами атак залишаються фішингові розсилки, розповсюдження шкідливого програмного забезпечення та DDoS-атаки. З 15 лютого до 30 березня на Україну здійснили понад 3 000 кібератак. Рекордом стали 275 DDoS-атак на день.

15 лютого була здійснена системна кібератака на банки та державні сайти України. Вона стала наймасштабнішою в історії країни, повідомив віцепремʼєр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Метою DDoS-атаки була дестабілізація ситуації та нагнітання паніки в країні. Атаку готували заздалегідь, її вартість сягнула мільйонів доларів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні