Категорія
Новини
Дата

Хакери Fancy Lazarus рік тому вимагали в «Київстар» $250 000 відкупу від атак

Хакерське угрупування Fancy Lazarus, що спеціалізується на цифровому шантажу та DDoS-атаках, у червні 2021 року вимагало в оператора «Київстар» $250 000. В обмін на це хакери мали не атакувати сервіси оператора. Про це в інтервʼю Forbes розповів президент «Київстар» Олександр Комаров.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Вони зробили пробну атаку, що мала незначний вплив на наші сервіси. Потім я отримав листа з пропозицією заплатити $250 000, за те, що нас залишать у спокої», — сказав Комаров.
  • Хакери дали оператору два тижні. За цей час компанія, за словами Комарова, підготувалася. Зокрема звернулась до Держспецзв’язку й органів ЄС.
  • «Після цього ми були під атакою потужністю 1,5 ТБ на секунду. Для порівняння: потужність атак, про які повідомляв віцепрем’єр Федоров, наприклад, на фінансовий ринок, – десятки Гбіт на секунду. Ми такого ще не бачили, але витримали», — розповів президент «Київстару».
  • Від початку війни компанія регулярно піддається атакам. За словами Комарова, ідеться про десятки атак за тиждень. 70-80 атак у компанії вважають масштабними. Наприклад, атака 9 травня тривала 29 годин.
  • «У нас є запас міцності. Але це також війна, і з того боку є креативні люди, які щодня шукають вразливості в нашій обороні. Зважаючи на тримісячний досвід, вважаю, що ми досить добре підготовлені, щоб вести «бойові дії», — підсумував Комаров.

Контекст

Від початку війни Росії в Україні інтенсивність кібератак на критичну інформаційну інфраструктуру країни значно зросла. Найпопулярнішими видами атак залишаються фішингові розсилки, розповсюдження шкідливого програмного забезпечення та DDoS-атаки. З 15 лютого до 30 березня на Україну здійснили понад 3 000 кібератак. Рекордом стали 275 DDoS-атак на день.

15 лютого була здійснена системна кібератака на банки та державні сайти України. Вона стала наймасштабнішою в історії країни, повідомив віцепремʼєр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Метою DDoS-атаки була дестабілізація ситуації та нагнітання паніки в країні. Атаку готували заздалегідь, її вартість сягнула мільйонів доларів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні