Голова SEC Гері Генслер /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Хакери зламали акаунт SEC у X і «схвалили» довгоочікувані інструменти ETF для біткоїна. Ринок відреагував блискавично

Голова SEC Гері Генслер Фото Getty Images

Хакери зламали акаунт Комісії з цінних паперів США (SEC) у соцмережі X і розмістили фейкову заяву про схвалення довгоочікуваних інструментів ETF для біткоїна. Це спричинило короткий сплеск ціни на найбільшу у світі криптовалюту, пише Bloomberg.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Іронія в тому, що інцидент зі зламом стався з регулятором, який неодноразово попереджав про вразливість криптовалюти в інтернеті, зазначає видання.
  • Після закриття торгової сесії на Волл-стріт 9 січня в соцмережі X зʼявилося повідомлення, опубліковане на сторінці SEC: «Сьогодні Комісія з цінних паперів і бірж США видала дозвіл на лістинг біткоїн-фондів ETF на всіх зареєстрованих національними біржах цінних паперів».
  • Ця заява стала несподіванкою для інвесторів, які очікували доленосного рішення регулятора в середу, 10 січня. 
  • Ринок відреагував блискавично, підвищивши вартість біткоїна майже до $49 000. Проте дуже швидко ціна пішла вниз, опустившись нижче $46 000. Близько $85 млн переважно ведмежих торгових позицій були ліквідовані під час сплеску, який швидко згас.
  • Голова SEC Гері Генслер терміново опублікував на своїй сторінці спростування: «Twitter-акаунт SEC було зламано, і було опубліковано несанкціонований твіт. SEC не схвалила лістинг та торгівлю спотовими біржовими продуктами біткоїна».
  • Після того, як фейковий пост було видалено, Джо Бенаррок, голова бізнес-операцій X, заявив, що «акаунт захищений, і ми досліджуємо першопричину».
  • Тим часом сенатори-республіканці Дж. Д. Венс і Том Тілліс зажадали пояснень щодо фейкового допису SEC. Вони вимагають брифінгу від SEC і відповідей на питання не пізніше 23 січня.

Контекст

Близько десятка компаній подали заявку на розміщення ETF, забезпечених біткоїнами, у США. SEC має час до 10 січня, аби вжити заходів щодо принаймні однієї з цих заявок, і криптоінсайдери припустили, що регулятор використає цю дату, щоб оголосити низку рішень.

За даними Fox Business, компанія BlackRock очікує схвалення регулятором саме 10 січня. Інші фірми, які подали заявки, також очікують на схвалення ETF найближчим часом.

Якщо в найближчі кілька днів SEC проведе завершальний раунд погодження заявок на запуск спотових біткоїн-ETF, то це дозволить учасникам крипторинку розпочати торгівлю активом уже наступного робочого дня, зазначає Bloomberg.

Раніше SEC не раз відмовляла у схваленні спотових біткоїн-ETF, посилаючись на вади крипторинку та необхідність захисту інвесторів. 

Спотовий біткоїн-ETF вважається більш привабливим і ефективним продуктом для інвесторів, оскільки краще відображає динаміку ціни біткоїна і має менше витрат і ризиків, повʼязаних із фʼючерсами. Тому схвалення SEC має стати потужним поштовхом для зростання попиту на біткоїн та його ціни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні