Штрафи крипто- та фінтех-груп вперше більші, ніж для традиційних фінустанов і торік сягнули $5,8 млрд /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Штрафи крипто- та фінтех-груп вперше більші, ніж для традиційних фінустанов і торік сягнули $5,8 млрд

Getty Images

Крипто- та фінтех-групи минулого року вперше були оштрафовані за слабкий контроль більше, ніж вся традиційна фінансова система, пише Financial Times. Регулятори почала боротися з незаконними грошовими потоками на нових кордонах фінансової сфери.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Дані, проаналізовані Financial Times, показали, що компанії, які займаються криптовалютою та цифровими платежами, заплатили торік штрафів на $5,8 млрд за недоліки у перевірках клієнтів та заходах боротьби з відмиванням грошей, а також за недотримання санкцій та інші проблеми, повʼязані із фінансовими злочинами.
  • Загальна сума у $5,8 млрд, включаючи штраф у $4,3 млрд проти криптовалютної біржі Binance, який прокуратура США назвала попереджувальним пострілом, затьмарює суму у $835 млн, виплачену традиційними групами фінансових послуг минулого року, що є найнижчим рівнем за десятиліття.
Штрафи крипто- та фінтех-груп вперше більші, ніж для традиційних фінустанов і торік сягнули $5,8 млрд /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

  • З словами виконавчого директора вашингтонської компанії Better Markets Денніса Келлехера, ці цифри більше відображають погану практику в нових сферах фінансів, ніж покращення ситуації у традиційних банках.
  • «Повсюдне шахрайство і злочинність на гучній криптовалютній арені змусили регулюючі органи і прокурорів відволікти ресурси», – сказав він.
  • Дані, зібрані постачальником програмного забезпечення Fenergo, показали, що загальний розмір штрафів за відмивання грошей та інші фінансові злочини зріс більш ніж на 30% до $6,6 млрд, але залишився значно нижчим від пікового рівня 2015 року в $11,3 млрд.

Контекст

Минулого року Binance стала обʼєктом низки дій з боку регулюючих органів США, які намагаються контролювати галузь. 5 червня 2022-го Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) подала до суду на криптобіржу Binance та її голову Чанпена Чжао через порушення правил торгівлі цінними паперами. SEC заявляла, що визнає токен BNB, як і стейблкоїн BUSD, що носить брендинг біржі, цінними паперами. Випуск BUSD заборонено американськими регуляторами ще в лютому.

Наприкінці листопада CFTC, Мінфін та Мінʼюст США оштрафували Binance на рекордні $4,3 млрд. Після багаторічного розслідування регуляторів Чжао визнав себе винним у порушенні правил боротьби з відмиванням грошей та у пособництві обходу санкцій. Сам він після цього залишив посаду голови як самої Binance, так і окремого підрозділу для американського ринку – Binance.US.

Кількість штрафів проти провайдерів криптовалют та платежів значно збільшилася минулого року. Криптовалютні компанії зафіксували 11 штрафів проти в середньому менше двох на рік протягом попередніх пʼяти років, тоді як платіжні компанії понесли 27 штрафів порівняно із середнім показником близько пʼяти на рік із 2018 по 2022 рік. 

Чарльз Керріган, фахівець із криптографії та партнер юридичної фірми CMS, сказав, що штрафи, швидше за все, знизяться найближчими роками, оскільки криптовалюта вже контролюється набагато жорсткіше, ніж спочатку. Аналітик вважає, що криптовалюта не стимулюватиме значний рівень фінансових злочинів і не стане джерелом штрафів за фінансові злочини у довгостроковій перспективі. Її глобальна ринкова капіталізація становить лише $1,8 трлн у порівнянні з сотнями трильйонів активів у традиційній фінансовій системі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні