Категорія
Компанії
Дата

Майбутній криптовалютний король? Хто такий Том Фарлі, криптобіржа якого от-от може купити сумнозвісну FTX. І для чого йому цей проблемний актив

Том Фарлі – гендиректор криптобіржі Bullish. /Getty Images

Том Фарлі – гендиректор криптобіржі Bullish. Фото Getty Images

Схоже, що Том Фарлі, який свого часу був успішним президентом Нью-Йоркської фондової біржі, вирішив стати королем криптовалют. Криптобіржа Bullish, де він гендиректор, увійшла до списку з трьох претендентів, які боротимуться за купівлю збанкрутілої криптовалютної біржі FTX.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Чим зайнятися після того, як пʼять років керував Нью-Йоркською фондовою біржею (NYSE)? Американський банкір Том Фарлі знайшов відповідь у криптовалюті.

Минулого місяця провідний новинний сайт про цифрові активи CoinDesk повідомив, що його купила криптобіржа Bullish, в якій Фарлі гендиректор. За день на каналі CNBC Фарлі підтвердив, що його молода компанія також є потенційним покупцем збанкрутілої криптовалютної біржі FTX. «Умови контракту не дозволяють мені говорити багато. Але ми на межі [придбання] FTX», – так він відповів на запитання щодо майбутнього криптобанкрута після його купівлі Bullish.

Фарлі відмовився розмовляти з Forbes. Після невдалої спроби об’єднати SPAC-компанію Far Peak Acquisition, де він є головою правління та головним виконавчим директором, із криптобіржею Bullish за $600 млн у 2022-му, він тихцем став гендиректором Bullish на початку травня 2023 року. 

Bullish не відповіла на прохання Forbes надати інформацію, як і на яких умовах Фарлі очолив компанію, але знайома із ситуацією людина підтвердила, що його прихід не афішували. У пресрелізі Bullish від 2 травня Фарлі зазначений гендиректором, а у його LinkedIn-профілі написано, що він почав там працювати того ж місяця. 

Очоливши Bullish, Фарлі почав оспівувати її успіхи. У вересні Wall Street Journal опублікував розгорнуту статтю про Фарлі на комерційній основі, в якій він прогнозував світле майбутнє для криптовалют і розповідав про те, як його Bullish дотримується всіх правил у своїй діяльності. 

«Керуючись юридичними стандартами та правилами регуляторів, Bullish прагне зміцнити цілісність крипторинку, – сказано у статті. – Наша біржа для торгівлі цифровими активами вже має важливі досягнення, які вказують на більш зрілу модель управління для інституційного криптотрейдингу».

Bullish запевняє, посилаючись на дані агрегатора Coin Metrics, що від початку роботи у листопаді 2021-го її трейдингові обсяги перевищили $300 млрд, і вона «постійно входить до першої трійки у світі за обсягами спотової торгівлі криптовалютами Bitcoin і Ethereum». Але Джеймі Лавгрув, представник Coin Metrics, додав, що цифри обсягів торгівлі надано програмою самої біржі та незалежно підтверджені не були. 

П'ять років Том Фарлі був президентом Нью-Йоркської фондової біржі (NYSE). /Getty Images

П'ять років Том Фарлі був президентом Нью-Йоркської фондової біржі (NYSE). Фото Getty Images

Насправді згідно з CoinGecko «нормалізований обсяг торгівлі Bullish», тобто той, що виключає wash-трейдинг, на який страждають криптобіржі, становить лише близько $40 млн за останні 24 години, а не $1,2 млрд, про які повідомляє Bullish. 

Як і FTX за часів Бенкман-Фріда, Bullish наполягає, що «діє згідно з законами та правилами». Bullish, яка не працює в США, перебуває у юрисдикції Гібралтарської комісії з питань надання фінансових послуг. Діяльність FTX теж регулював відповідний орган острівної країни – Багамська комісія з цінних паперів.

У комерційному матеріалі Wall Street Journal, про який згадувалося вище, Bullish наголошує, що на відміну від інших криптобірж, її «аудитом займається одна з чотирьох найбільших аудиторських фірм у світі – Deloitte & Touche». Втім на сайті криптобіржі у розділі «Довіра і відкритість» немає посилань на обіцяні звіти про фінансовий аудит. 

Том Фарлі

Прихід Фарлі у Bullish ймовірно позитивно впливає на її репутацію як надійної компанії. Син судді апеляційного суду і випускник Джорджтауну, він має досвід роботи в інвестиційному банкінгу, з приватним капіталом і в управлінні ризиками. 

Фарлі приєднався до компанії Intercontinental Exchange (ICE) як президент ICE Futures U.S., ринку біржових товарів, який раніше називався New York Board of Trade. У травні 2012-го він став старшим віцепрезидентом з усіх фінансових продуктів ICE. 

Коли ICE купила NYSE Euronext за $11 млрд у листопаді 2013 року, Фарлі призначили головним операційним директором NYSE Group (до якої входить Нью-Йоркська фондова біржа), а гендиректором став Дункан Нідерауер. За шість років Нідерауер пішов на пенсію, а Фарлі став президентом NYSE. 

На цій посаді він активно налагоджував звʼязки з гендиректорами, інституційними інвесторами й титанами Волл-стріт, і його часто можна було побачити на важливих подіях, таких як Всесвітній економічний форум у Давосі.

Під час роботи в NYSE він зацікавився криптою і тоді ж на біржі було створено індекс біткоїна, а також інвестовано приватний капітал у на той час гаманець для біткоїна Coinbase. NYSE стала однією з принаймні 10 інвесторів в інвестиційному раунді для Coinbase на суму $75 млн, а ICE продала свою частку в уже криптобіржі за понад $1,2 млрд у 2021-му. 

Навіщо Bullish купувати FTX

Хоча бренд FTX має сумнівну цінність для Bullish чи будь-кого іншого, у колись гарячої криптобіржі залишилася база даних користувачів – близько 9 млн клієнтів. Серед інших активів FTX можна назвати й сховок із криптовалютами, чия вартість відновилася разом з одужанням крипторинків.

Згідно з нещодавнім аналізом Forbes, цифрових активів FTX, до яких входять Solana, Bitcoin та інші, має вистачити для виплати більшої частини, якщо не повністю, $15 млрд, які криптобіржа заборгувала невеликим клієнтам.

Донедавна майже мертвим активом FTX здавалася власна криптовалюта біржі FTT. Згідно з даними Arkham Intelligence і Nansen, у криптобіржі є близько 260 млн одиниць FTT.

За кілька днів до скандалу з банкрутством FTX криптовалюта FTT коштувала близько $25, а вже після вона обвалилася до менш як $1. Коли ж почалися розмови про те, що Bullish та інші компанії розглядають купівлю активів FTX, вартість FTT підскочила до майже $5, що додало до вартості криптобіржі близько $1 млрд.

Ідею того, що Фарлі може відновити FTX, підтримав голова Комісії з цінних паперів і бірж США Гері Генслер. «Якщо Том чи ще хтось хоче зайти у цю сферу, то я скажу їм діяти в рамках закону, – сказав він CNBC. – Здобудьте довіру інвесторів і впевніться, що чітко та правильно надаєте всю важливу інформацію».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні