Категорія
Новини
Дата

Хедж-фонд VR Capital блокує реструктуризацію боргу «Нафтогазу» – Financial Times

Лондонський хедж-фонд VR Capital чинить опір спробам НАК «Нафтогаз України» реструктуризувати свій борг, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • VR Capital, який є великим держателем облігацій, взяв на себе провідну роль у блокуванні планів української держкомпанії, кажуть джерела видання.
  • Це сталося лише через кілька місяців після того, як VR заявила, що разом із співробітниками та українськими філіями надала понад $1 млн гуманітарної та матеріально-технічної допомоги Україні та висловилася про готовність надавати подальшу підтримку.
  • Минулого місяця уряд України заявив, що відстрочка виплати облігацій дасть змогу «Нафтогазу» використати вивільнені кошти на імпорт природного газу та підготовку до опалювального сезону, який може стати «найскладнішим у сучасній історії України», зазначає FT. 
  • Власники облігацій, до яких належать як хедж-фонди, так і більш традиційні менеджери активів, стверджують, що «Нафтогаз» може легко погасити борги та що рішення відстрочити виплати є політично мотивованим. «Є багато розчарування через те, що компанія не пішла на виплати», – сказав один із співрозмовників видання.

Контекст

Власники випуску євробондів-2024 «Нафтогазу» наприкінці серпня схвалили повторну пропозицію щодо відтермінування виплат за ними. Кворум із випуску-2024 становив 56,61% від загальної кількості учасників, пропозицію НАК щодо відтермінування було підтримано 77,24% голосів, багато в чому завдяки наявності серед власників ЄБРР.

У пресслужбі НАК уточнили, що тепер компанія може сплатити тіло боргу €600 млн не у 2024 році, а у 2026-му, а відсотки за ним почне платити у 2024-му. Сума відсотків, відтермінована протягом 2022–2024 років, становитиме €90 млн (€45 млн за рік, які потрібно сплачувати у липні кожного року).

За випуском-2026 кворум становив 54,24%, але на підтримку пропозиції було віддано лише 43,13% голосів, а за випуском-2022 за кворуму понад 2/3 за відтермінування було подано лише орієнтовно 22% голосів.

Усі три випуски єврооблігацій «Нафтогазу» було розміщено у 2019 році: у липні – трирічні на $335 млн під 7,375% та пʼятирічні на €600 млн під 7,125% (пʼяту частину бондів у євро викупив ЄБРР), а в листопаді – семирічні на $500 млн із дохідністю 7,625. Термін погашення єврооблігацій-2022 і виплат відсотків за ними та єврооблігаціями-2024 настав 19 липня.

13 вересня «Нафтогаз» заявив, що завершив реструктуризацію євробондів-2024. Водночас повідомлялося, що «Нафтогаз» спільно з Кабміном і Мінфіном продовжують розглядати наступні кроки щодо єврооблігацій 2022 і 2026 років, власники яких не погодилися на пропозицію про відтермінування виплат.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні