Категорія
Новини
Дата

ЄС і США розглядає можливість оплати Starlink Україні. SpaceX Маска вже відкликала подану в Пентагон заявку на фінансування

Країни ЄС обговорюють, чи вносити кошти, щоб українці зберегли доступ до життєво важливих інтернет-послуг Starlink, які надає SpaceX Ілона Маска, пише Politico.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Міністр закордонних справ Литви Габрієлюс Ландсбергіс повідомив про ці плани, що нині перебувають на ранній стадії. У розмові з виданням Ландсбергіс припустив, що доступ до Інтернету в Україні не повинен залишатися в руках однієї «надпотужної» людини, яка може «одного разу прокинутися та сказати: «Це більше не те, що мені хочеться робити, і це все». А наступного дня українці можуть опинитися без інтернету».
  • Він продовжив: «Я подумав, що, ймовірно, краще мати це як договірну угоду між, скажімо, коаліцією країн, які могли б купити послугу у пана Маска, послугу Starlink і продовжувати надавати її українцям».
  • За словами Ландсбергіса, цю тему обговорювали на зустрічі 27 міністрів закордонних справ ЄС у понеділок. 
  • «Глава ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель порушив цю тему, «і деякі країни також приєдналися», – сказав міністр, не уточнивши, які саме. 
  • Пентагон також розглядає можливість оплати супутникової мережі Starlink, яка була рятувальним колом для України, із фонду, який використовувався для постачання зброї та обладнання протягом тривалого часу, пише Politico із посиланням на двох офіційних осіб США, які беруть участь в обговореннях.
  • Сам Маск уже заявив, що його компанія відкликала заявку, подану Пентагону, на оплату супутникового інтернету Starlink
  • «SpaceX уже відкликала свій запит на отримання фінансування», — написав він.

Контекст

У вересні SpaceX Ілона Маска надіслала листа до Пентагону, що вона більше не може фінансувати Starlink для України. Компанія оцінила потребу в фінансуванні в $120 млн до кінця 2022-го і $400 млн – у наступному році.

Ілон Маск підтвердив, що SpaceX хоче відмовитися від фінансування Starlink в Україні. Він додав, що виконує «рекомендації експосла України в Німеччині Мельника – «йти до біса».

Наступного дня Маск у Twitter написав, що компанія все-таки продовжить фінансування Starlink в Україні. «Чорт з ним… попри те, що Starlink досі втрачає гроші, а інші компанії отримують мільярди доларів платників податків, ми просто продовжуватимемо фінансувати уряд України безплатно», – написав засновник SpaceX.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні