Категорія
Новини
Дата

«Хороших для всіх рішень зараз не існує». Голова НБУ оцінює у 15–18 млрд грн на місяць ефект від запровадження податку на імпорт

Національний банк оцінює економічний ефект від запровадження нового податку на імпорт у 15–18 млрд грн на місяць. Додатковий збір поліпшить ситуацію з дефіцитом бюджету і додасть один відсотковий пункт до інфляції, сказав в інтервʼю Forbes голова НБУ Кирило Шевченко.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Шевченко прокоментував ініціативу уряду щодо запровадження 10% збору на імпортні товари та послуги. За його словами, зараз хороших для всіх рішень просто не існує. 
  • «Потрібно робити те, що дозволить фінансовій системі протриматися в умовах повномасштабної війни. Як саме виглядатиме цей податок – це вже компетенція Мінфіну, але ми приєднуємося до дискусій для пошуку оптимального варіанту», – зазначив голова НБУ. 
  • Швидке відновлення імпорту, у тому числі непріоритетних товарів в умовах війни, виснажує резерви, пояснив він. Інший аспект – додатковий збір поліпшить ситуацію з дефіцитом бюджету. «Це зменшить потребу в емісії, що потрапляє на валютний ринок і так само тисне на резерви», – наголосив голова НБУ. 
  • За розрахунками Нацбанку, економічний ефект від запровадження збору складе 15–18 млрд грн на місяць. «Але фіскальний ефект має оцінювати Мінфін. При цьому ми не очікуємо суттєвого впливу на інфляцію», – додав Шевченко. 
  • Він зазначив, що поява цього збору додасть один відсотковий пункт до річного показника інфляції, але цей ефект вже враховано у прогнозі НБУ. 
  • За його словами, імпортерам стане зараз трохи важче, «але не треба забувати, що країна функціонує в умовах повномасштабної війни». 
  • «У нас сформувався непоганий запас міцності, який дозволив нам досить впевнено пройти перші п’ять місяців. На початок року міжнародні резерви НБУ складали майже $31 млрд. Але запаси не безмежні. І на 1 серпня вони знизилися до $22,4 млрд», – нагадав він. 

Контекст

Україна потребує $9 млрд на місяць для покриття дефіциту бюджету, і це майже вдвічі перевищує попередні запити, повідомив у коментарі для Financial Times радник президента з економічних питань Олег Устенко. За його словами, ці кошти мають покрити витрати на екстрене житло та ремонт житла для мільйонів людей, а також профінансувати базовий мінімальний дохід для людей, які втратили роботу.

Надходження до державного бюджету від податкової скоротилися на 30%, а від митниці – на 70%, заявляв напередодні Марченко. Так, у травні надходження митниці становили 9,5 млрд грн, у квітні – 8 млрд грн та 7 млрд грн – у березні. За словами міністра, це пов’язано, зокрема, зі скасуванням ПДВ та ввізного мита.

23 червня Верховна Рада скасувала запроваджені на початку квітня пільги під час розмитнення автомобілів і повернула мита й оподаткування ПДВ на імпортні товари. Закон набув чинності з 1 липня.

У липні до загального фонду держбюджету надійшло 169,6 млрд грн. Фактичний дефіцит становив 3,7 млрд грн, повідомив Мінфін. Дефіцит держбюджету, порівнюючи з попереднім місяцем, скоротився майже в 40 разів. У червні він перевищував 141 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні