Категорія
Новини
Дата

«Київстар» втратив 3% зростання після кібератаки. Що допоможе компанії їх повернути

1 хв читання

Груднева кібератака «зʼїла» близько 3% зростання компанії «Київстар» у 2023 році. Компанія розраховує повернутися до стабільного росту за рахунок зростаючого споживання, нових послуг та ціноутворення, сказав президент «Київстару» Олександр Комаров в інтервʼю «Інтерфакс-Україна».

Ключові факти

  • Загальний бюджет витрат «Київстару» на усунення наслідків кібератаки, на зміцнення системи і програму лояльності становив 3,6 млрд грн. Частково ці кошти були компенсовані в грудні, а частково ще повертатимуться в першому і навіть другому кварталі поточного року, розповів Олександр Комаров.
  • «До кібератаки ми рухалися в 2023 році зі зростанням 11–12% квартал до кварталу. Кібератака зʼїла близько 3% річного зростання», – наголосив президент «Київстару».
  • За його словами, після першого кварталу буде підведено остаточну риску, і на інші періоди наслідки кібератаки не впливатимуть.
  • Основними драйверами росту компанії Комаров назвав зростання споживання, нові послуги та ціноутворення.
  • «Є три драйвери, які допомагають нам зростати фінансово. Перший – зростаюче споживання. Другий – нові послуги, що швидко зростають. Вони все ще займають невелику частку в загальному доході компанії, але темпи їхнього зростання дуже істотні. Наприклад, «Київстар ТБ» показав понад 20% зростання. Helsi – завантаження цього застосунку зросли в четвертому кварталі 2023 року на 42%. Третій драйвер – це ціноутворення», – зазначив президент «Київстару».

Контекст

У грудні 2023-го «Київстар» пережив масштабну кібератаку, через яку кілька днів не працювали майже всі послуги компанії. Як компенсацію, найбільший оператор на місяць скасував абонплату 24,1 млн абонентів. Це мало обійтися «Київстару» в 3,6 млрд грн доходу ($100 млн), повідомляла компанія у січні. Витрати розділили між 2023-м і 2024-м фінансовим роком, розповідав Forbes Олександр Комаров у січні. 

Показник EBITDA оператора зменшився на 5,7% у четвертому кварталі 2023-го у порівнянні з аналогічним періодом 2023-го. Якби не кібератака, показник виріс би на 12,4%, ідеться у звіті Veon. Загалом за 2023-й EBITDA оператора склала 19,8 млрд грн.

Як другий рік повномасштабної війни та кібератака вплинули на результати найбільшого оператора України, читайте в матеріалі Forbes.

За перший квартал 2024 року дохід «Київстару» в січні–березні знизився на 14,1%, до 7,1 млрд грн. Показник EBITDA впав на 26,3%, до 3,6 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні