Гендиректор компанії VEON Каан Терзіоглу
Категорія
Інновації
Дата

«Найгірша річ, щоб зруйнувати свою репутацію». Інтерв’ю директора компанії VEON, якій належить «Київстар». Про арешт прав, Фрідмана, розвиток 5G та вплив Шурми

Гендиректор компанії VEON Каан Терзіоглу

Найбільший мобільний оператор України «Київстар» за останні три місяці пережив одразу дві шокові події: арешт майже 50% корпоративних прав та масштабну кібератаку. Гендиректор материнської компанії VEON Каан Терзіоглу розповів у інтерв’ю Forbes про наслідки кібератаки та вплив арешту корпоративних прав на частки Фрідмана та його партнерів

Гендиректор VEON – материнської компанії найбільшого в Україні оператора «Київстар» – Каан Терзіоглу розмовляє з Forbes із центрального офісу компанії в Нідерландах. На фоні – графік вартості акцій VEON на біржі Nasdaq

Вони обвалилися на близько 30% після новин про арешт 47,85% корпоративних прав «Київстару» у жовтні 2023-го. «Зараз безпосередній шоковий вплив уже минув», – каже Forbes Терзіоглу.  

Офіційна причина арешту – наявність у структурі акціонерів підсанкційних Михайла Фрідмана та Петра Авена. «Київстар» на 100% належить нідерландській VEON. Проте Фрідман та партнер володіють компанією LetterOne Holdings, що є міноритарним акціонером VEON. 

Протягом майже години розмови Терзіоглу жодного разу не згадує прізвища Фрідмана та його партнера. Він висловлюється дипломатично – «підсанкційні особи». Попри непевне становище компанії, гендиректор VEON будує плани на майбутнє: $1 млрд інвестицій, розвиток супутникового зв’язку та поява 5G.       

У грудні 2023-го український актив VEON спіткала ще одна проблема – масштабна кібератака, що на кілька днів залишила 24 млн абонентів без зв’язку та інтернету. 

Про кібератаку, арешт корпоративних прав та зустріч із міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим розповів у інтерв’ю гендиректор VEON та голова наглядової ради «Київстар» Каан Терзіоглу. 

Інтерв’ю записано за день до кібератаки на «Київстар» та доповнено в грудні. Воно скорочене та відредаговане для зрозумілості.  

Кібератака

Коли ви дізналися про кібератаку на «Київстар», якою була ваша перша реакція? 

Я дізнався рано-вранці 12 грудня, коли наша команда намагалася зрозуміти першопричину перебоїв у наданні послуг. Ця атака була безпрецедентного масштабу, проте більше ми дізнаємося пізніше, коли повністю завершиться експертиза.

Знаючи, скільки часу займає відновлення в набагато менш серйозних ситуаціях, я можу сказати, що наші команди доклали надлюдських зусиль, щоб відновити роботу сервісів. Також українські урядові установи, СБУ та правоохоронні органи підтримували компанію та допомагали протягом усього цього процесу. Хоча фізично атака була спрямована на «Київстар», очевидно, що метою було завдати шкоди Україні в цілому.

«Київстар» у цифрах /Колаж Анна Наконечна

«Київстар» у цифрах

  • Рік заснування: 1994
  • Кількість абонентів: 24 млн
  • Частка на ринку: 43,6% (дані Opendatabot)
  • Виторг: 30,9 млрд грн у 2022-му
  • Активи: Helsi, Kyivstar.Tech, Ukrainian Tower Company

Яку підтримку VEON надавав «Київстару» на початку і згодом у процесі відновлення?  

Ми маємо добре налагоджені протоколи кібербезпеки в Групі VEON, а також досвід попередніх атак. Це допомогло «Київстару» відновитися. Усі ноу-хау нашої Групи та наше міжнародне партнерство були до послуг «Київстару» з перших годин атаки. Тепер ми розгорнемо нашу глобальну мережу, щоб виявити причини та гарантувати, що це не повториться знову.

Кожна людина, яка бере і братиме участь у відновленні, проходить ретельну перевірку.

Як кібератака вплине на інвестиційний план VEON? Чи плануєте ви змінити їхнє призначення та суму? 

Ми зробимо все можливе, щоб переконатися, що «Київстар» має максимально надійну інфраструктуру кібербезпеки. Ця атака та процес відновлення, безумовно, означатимуть витрату більших ресурсів на кіберзахист та стійкість. За повної підтримки VEON, компанія також розпочала програму подяк нашим клієнтам за їхнє терпіння та задовольняючи їхні прохання про підтримку українських Збройних сил.

Яких збитків зазнала компанія від масштабної кібератаки й скільки коштів потрібно для відновлення зруйнованої інфраструктури? 

Наразі ми не можемо поділитися подробицями, оскільки роботи зі стабілізації та виявлення все ще тривають.

Візит в Україну

Каан Терзіоглу в Києві

Наприкінці жовтня Каан Терзіоглу відвідав Україну

Наприкінці жовтня 2023 року ви відвідали Україну. Основна причина візиту – арешт 47,85% корпоративних прав VEON на акції «Київстару»? Які були очікування від візиту? 

Я часто відвідую наші операційні компанії. Протягом листопада був у Пакистані та Бангладеші. Візит в Україну в жовтні також був запланований заздалегідь, але відбувся невдалий збіг обставин із судовим рішенням, а точніше із заявою СБУ про судове рішення.

У нас була потужна делегація, що складалася зі співзасновника VEON Огі Фабела, голови ради директорів VEON Мортена Ландала. Ми хотіли продемонструвати нашу прихильність, вшанувати пам’ять людей, яких ми втратили з початку війни, а також розповісти про наші інвестиційні плани в Україні. Тож з цієї точки зору наш візит був успішним. 

Також я зустрівся з міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим. Ми обмінялися думками про відбудову української інфраструктури. Я повідомив про нашу відданість Україні та раніше оголошену інвестиційну програму на $600 млн. 

Ви обговорювали з Федоровим арешт корпоративних прав VEON на акції «Київстар»? 

Це безпрецедентна і заплутана ситуація. Як публічна компанія ми маємо тисячі інвесторів. Близько 30% – американські, ще 20% – європейські та британські. Новини про арешт корпоративних прав VEON на акції «Київстар» занепокоїли їх. Я розділяю ці емоції. 

Я поділився з Федоровим листами від наших акціонерів, що зверталися з проханням надати розʼяснення про повагу до верховенства права в Україні. У розмові з ним я також висловив свою глибоку повагу до того, що намагається зробити українська влада. Проте арешт наших корпоративних прав на акції «Київстар» – не найкращий спосіб для цього. 

Михайло Федоров /надано пресслужбою

Каан Терзіоглу зустрівся з Михайлом Федоровим у Києві Фото надано пресслужбою

Чи збігаються ваші думки з позицією Федорова?

Федоров високо оцінив роботу «Київстару». Він усвідомлює підтримку, яку ми як материнська компанія надали компанії. Водночас він висловив занепокоєння. Добре, що ми маємо відкритий діалог. 

Наприкінці січня я планую знову приїхати в Київ, щоб зустрітися з командою та продовжити діалог з українською владою. 

Зустрічатиметеся з Федоровим? 

Я сподіваюся, що ми зустрінемося з багатьма стейкхолдерами, в тому числі з українським урядом, але не тільки.

Ситуацію з «Київстаром» відкрито коментує заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма. Ви з ним теж зустрічалися? Він був чи не першою людиною, яка говорила про ймовірний арешт. 

Так, ми помітили. Уперше це було в липні. На жаль, ми не змогли поговорити з ним під час останнього візиту. Можливо, при наступному зможемо поділитися своїми думками. 

Ви досягнули якогось прогресу щодо арешту статутного капіталу компанії за час перебування в Україні? 

Ми подали апеляцію, адже арешт не відповідає нашій ситуації. У нас немає акцій, які частково або повністю можуть бути заарештовані, тому що всі наші акції перебувають у спільній власності наших акціонерів. 

Важливо якомога швидше зняти цей тип обмежень. Це допоможе заспокоїти міжнародних інвесторів, які вірять в Україну та готові в неї інвестувати. 

Фрідман та партнер

Михайло Фрідман /Getty Images

Офіційна причина арешту корпоративних прав – наявність у структурі акціонерів підсанкційних Михайла Фрідмана та Петра Авена Фото Getty Images

«Київстар» на 100% належить VEON. Як арешт корпоративних прав вплинув на частки Михайла Фрідмана та Петра Авена? 

Ми розуміємо, що український уряд порушив кримінальну справу проти підсанкційних осіб. Для збереження доказів ініційовано арешт корпоративних прав VEON на акції «Київстар». 

Ці особи не мають жодної частки ні в «Київстар», ні в VEON. Але підсанкційні особи володіють акціями одного з міноритарних інвесторів VEON, який не є субʼєктом санкцій і зобовʼязаний дотримуватися норм і правил Великої Британії, ЄС та США. Тому будь-які дії проти цих осіб повинні стосуватися їхніх власних активів.

Створення прецеденту неправомірної експропріації прав власності компанії, акції якої котируються на біржі, є найгіршою річчю, яку може зробити країна, щоб зруйнувати свою репутацію. Сподіваюся, ситуація повернеться в нормальне річище.

Тобто арешт не вплинув на частки Михайла Фрідмана та його партнера? 

У них немає акцій у «Київстар», тому вони не можуть бути заарештовані. Це рішення, яке не може бути виконане. 100% цих акцій належать нам. 

У будь-якому випадку Letter One є вашим акціонером, тож вони є таким же вашим інвестором, як і будь-хто інший. Ви передбачали таку ситуацію з «Київстаром»? 

Так, Letter One є одним із наших міноритарних інвесторів. Проте у VEON немає контрольного інвестора. Letter One, наскільки я знаю, не є підсанкційною компанією. Вони дотримуються правил і норм Великої Британії, ЄС і США. Вони також ізолювали себе від усіх згаданих осіб. Про це Letter One ділилася з нами та повідомляла на своєму сайті. 

Фрідман та Авен у Letter One

Заява Letter One про вихід Фрідмана та Авена з правління компанії

Ви спілкувалися з Фрідманом і його партнерами від початку повномасштабного вторгнення? 

Ми не маємо жодної комунікації зі згаданими підсанкційними особами. Вони мають нульовий вплив і нульове втручання в наш бізнес та не входять до жодного з наших органів корпоративного управління. І я нічого не чув від них із першого дня війни. І з того часу вони повністю виключені з нашого правління. Не тільки нашого, а й Letter One. 

У розпорядженні Forbes є лист Shah Capital, яка володіє понад 5% VEON, до американських політиків. Вони були занепокоєні ситуацією. Чи вплинув арешт корпоративних прав «Київстару» на акції інших інвесторів? 

Кожен із наших інвесторів володіє акціями VEON, а VEON володіє «Київстаром» на 100%. Отже, всі наші акціонери, включаючи Shah Capital, звернулися до своїх представників в урядах США, Великої Британії, а також в Офісі президента. Вони ставлять дуже прості питання й хочуть зрозуміти, що сталося.  

Як арешт корпоративних прав вплинув на VEON? 

Ми отримуємо багато запитань від наших основних інвесторів і регуляторних органів. Ми маємо переконати їх, що захищаємо їхні права, бо керуємо компанією від їхнього імені. 

Який економічний вплив? 

Коли зʼявилися чутки та пан Шурма дав свої інтервʼю, це суттєво вплинуло на обсяги торгів та вартість акцій. Зараз шоковий стан минув, але ми втратили майже 30% вартості наших акцій протягом того періоду. 

Водночас арешт наших корпоративних прав на акції «Київстар» не має жодного впливу на діяльність компанії, здатність працювати та обслуговувати мережі. Арешт зачіпає лише можливість отримувати дивіденди або передавати акції від одного власника до іншого. 

Який найгірший сценарій ви розглядаєте? Якими будуть ваші дії в такому випадку? 

Я не люблю думати про гіпотетичні найгірші ситуації. У нас є унікальна можливість очолити інвестиційні настрої в Україні. «Київстар» зробив бездоганну роботу за останні два роки війни. Я хочу витратити 100% своєї енергії на відбудову України. Рада директорів VEON та «Київстар», включаючи новопризначеного члена Майка Помпео, цю місію підтримає.

Майк Помпео /Getty Images

Держсекретар США Майк Помпео увійшов до Ради директорів «Київстару» Фото Getty Images

$1 млрд інвестицій

Ви часто акцентуєте саме на відбудові України, але ваші інвестиції – це бізнес, а не волонтерство. На що ви розраховуєте?

Важливо будувати майбутнє української цифрової інфраструктури з відкритими до зростання технологіями. Не тільки 5G, а й супутниковим зв’язком. Тому ми працюємо з компанією OneWeb у цьому напрямку. Також ми працюємо з Rakuten у сфері відкритих технологій. Ще один наш партнер – Amazon Web Services. 

«Київстар» – найбільший мобільний оператор, провайдер фіксованого зв’язку. У нас є розважальна платформа «Київстар ТБ» та платформа у галузі охорони здоров’я Helsi

Україна ідеально підходить для нас, оскільки велика кількість населення недостатньо охоплена послугами. Саме тому ми оголосили про наші інвестиції у розмірі $600 млн протягом трьох років. Упродовж наступних місяців будемо більше говорити, як їх розгорнути. 

З чого ви почнете? 

З відновлення базової магістральної мережі, центрів обробки даних, волоконно-оптичної інфраструктури. Ці речі дадуть нам змогу швидше й ефективніше розгортати 5G і відкриті технології в країні.  

Однак ми повинні почати думати про пʼятирічну перспективу та мінімум $1 млрд інвестицій протягом цього періоду.

Каан Терзіоглу

Каан Терзіоглу розповів, коли в Україні може з'явитися 5G

Коли в Україні може з’явитися 5G від «Київстар»? 

Точний час буде залежати від багатьох факторів, але ми вже почали закладати основу для досліджень і розробок через наші міжнародні партнерства, зосереджені на Open RAN.

Коли ви очікуєте повернення інвестицій?

Перш за все ми очікуємо, що наші права власності будуть забезпечені. Тоді ми зможемо генерувати не тільки достатній дохід для подальшого інвестування, а й повертати ці інвестиції нашим акціонерам. 

Як ситуація з арештом корпоративних прав «Київстар» впливає на інвестиційну ефективність України в глобальному масштабі і чи може це вплинути на відносини України з Нідерландами? 

Між країнами існують двосторонні інвестиційні угоди, які захищають права інвесторів. Крім того, є дуже чітке розуміння того, що право власності міжнародних інвесторів є одним із найважливіших елементів верховенства права. Ніхто не хотів би бачити приклади, коли ці права порушуються неналежним чином.

Співпраця та підтримка, яку ми спостерігали протягом останніх кількох тижнів, велике почуття солідарності, яке продемонструвала Україна, підтримуючи «Київстар» – від наших клієнтів до уряду, свідчать про те, що є більш ніж достатньо підстав і доброї волі для того, щоб разом написати наступну історію успіху, замість того, щоб говорити про невтішні історії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні