Категорія
Новини
Дата

Кількість IPO у світі в 2022 році скоротилася на 45%. Четвертий квартал став найгіршим за більш ніж 10 років

Кількість IPO у світі цього року скоротилася на 45% до 1333 року на тлі нестабільної ринкової конʼюнктури, зростання відсоткових ставок та інфляції. Про це свідчить дослідження консалтингової компанії EY, пише Business Insider.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Попри загальне падіння, винятком став сектор енергетики. На цьому ринку стався сплеск IPO, оскільки ціни на нафту та газ різко зросли. На його частку припало 22% доходу, порівнюючи з 6% рік тому ($39,9 млрд).
  • Через зниження обсягу IPO різко впав і дохід, залучений цього року, – на 61% до $179,5 млрд. 
  • За четвертий квартал на публічний ринок вийшли лише 334 компанії по всьому світу, отримавши дохід в обсязі $31,9 млрд, що є найнижчим показником запусків та доходу більш ніж за 10 років.
  • Щодо географічного фактора, то в лідерах були країни Близького Сходу, Китай та деякі країни АСЕАН. 
  • Щодо Північної та Південної Америки, то там обсяг IPO впав на 76% – до 130, а виторг упав на 95% – до $9 млрд. Біржа Nasdaq провела 81 IPO, Нью-Йоркська фондова біржа – девʼять, а фондова біржа Торонто – 13.

Контекст

Загальна кількість IPO у 2021 році досягла 1000, а обсяг залучених коштів становив $315 млрд, хоча раніше ніколи не перевищував $200 млрд, свідчать дані Dealogic. Водночас динаміка котирувань акцій після IPO була слабкою. Папери приблизно двох третин компаній, що вийшли на відкритий ринок минулого року через IPO, торгувалися нижче за ціну розміщення, зазначає PwC.

Якщо 2021-й був рекордним для IPO, як визнають аналітики, то 2022 змінився висхідною волатильністю через зростання геополітичної напруженості, інфляції та підвищення відсоткових ставок. 

Найбільшого удару по IPO завдали центральні банки по всьому світу, які підвищили ставки, щоб знизити рівень інфляції. Серед них – Європейський центральний банк, який підняв базову ставку до 10%, та Федеральна резервна система США, яка підвищила ставку на 425 базисних пунктів за 10-місячний період.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні