Категорія
Новини
Дата

Європейський центробанк сповільнив підвищення ключових ставок

1 хв читання

Європейський центральний банк (ЄЦБ) на засіданні в четвер підвищив ключові ставки вчетверте поспіль, але менше, ніж на останніх двох засіданнях, пише Reuters.

Ключові факти

  • Як і очікувалося, ключова ставка підвищена на 0,5 б.п. – до 2%, депозитна ставка – теж на 0,5 б.п. – до 2,5%.
  • Рішення відповідало очікуванням економістів і віддзеркалювало аналогічні підвищення ставок Банком Англії й Федеральною резервною системою США, зазначило агентство.
  • ЄЦБ попередив про ще вищі витрати на запозичення, щоб переконати інвесторів, що все ще серйозно налаштований на боротьбу з інфляцією, яка може залишатися вище цільового рівня ЄЦБ у 2% до 2025 року.
  • Регулятор планує продовжувати підвищення ставок. Рішення залежатиме від прогнозу щодо інфляції та динаміки ВВП.

Контекст

Наприкінці липня керівна рада ЄЦБ вперше за 11 років підвищила відсоткові ставки на 50 б.п. У вересні та жовтні ставка зростала на 75 б.п. 

ЄБЦ має продовжувати підвищувати процентні ставки для боротьби з інфляцією, навіть якщо ймовірність рецесії в єврозоні збільшилася, вважає президентка банку Крістін Лагард.

У листопаді Лагард заявила, що відсоткові ставки, можливо, доведеться підняти до рівнів, що обмежують економічне зростання

Інфляція в зоні євро, яка у жовтні склала 10,6%, ймовірно, залишатиметься «підвищеною» протягом кількох місяців, заявив віцепрезидент Луїс де Гіндос. Як і Лагард, він сказав, що ослаблення економіки, спричинене війною Росії в Україні та подальшою енергетичною кризою, саме по собі не стримає ціни.

У листопаді інфляція в єврозоні сповільнилася вперше за півтора року, показник склав 10%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні