Категорія
Новини
Дата

Кількість рейдерських атак зросла з початку 2023-го і перевищила показник за весь минулий рік – Опендатабот

1 хв читання

Кількість порушених проваджень щодо рейдерства за перші пʼять місяців року зросла і вже є більшою на 12%, ніж за весь попередній рік, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними «Опендатабот», посилаючись на дані Офісу генпрокурора. За повний 2022 рік нараховувалася 131 справа щодо рейдерських дій. 

Ключові факти

  • За пʼять місяців цього року в Україні обліковували 147 кримінальних проваджень за фактами рейдерських дій. 
  • Найбільше проваджень (87) стосуються підроблення документів (ст. 205-1 ККУ), майже така ж кількість справ зафіксована за весь 2022-й. 
Кількість рейдерських атак зросла з початку 2023-го і перевищила показник за весь минулий рік – Опендатабот /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

  • За фактами протидії законній господарській діяльності (ст. 206 ККУ) протягом пʼяти місяців правоохоронці розслідували 43 справи. Це вже у півтора рази більше, ніж за весь минулий рік.
  • Найменше рейдерських справ протягом останніх років стосуються протиправного заволодіння майном підприємств (ст. 206-2 ККУ). За січень–травень 2023 року їх нараховувалося 17, протягом усього 2022 року – 15.
  • Водночас цьогоріч на судовий розгляд потрапили лише провадження, відкриті за фактами підробки документів. У 2023-му правоохоронці передали на розгляд суддів лише 14 проваджень, що становить менше 10% від загальної кількості.

Контекст

У 2021 році рейдерських атак відбувалося на 20% менше, ніж у попередньому, сказав в інтерв’ю Forbes міністр юстиції Денис Малюська. За його словами, найважча ситуація на ринку нерухомості. Якщо раніше ціна рейдерського захоплення була від кількох тисяч доларів, то зараз це величезні гроші й без гарантій успіху, зазначив Малюська.

За 10 місяців 2021-го зафіксовано 614 рейдерських атак. Це на 18% менше, ніж за відповідний період 2020 року, коли стало відомо про 751 рейдерське захоплення. Найчастіше в суді розглядаються справи, що стосуються статті 205 Кримінального кодексу – підробка документів, що подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та ФОПів.

Кількість порушених проваджень щодо рейдерства у 2022 році, порівнюючи з відповідним періодом торік, зменшилась у більш ніж 5 разів – до 120 справ, повідомляє «Опендатабот». За десять місяців минулого року зафіксовано 614 проваджень, цьогоріч – 120 справ. Більшість із цих справ зареєстровано за літо й початок осені 2022 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні