Категорія
Новини
Дата

Кількість рейдерських атак зросла з початку 2023-го і перевищила показник за весь минулий рік – Опендатабот

Кількість порушених проваджень щодо рейдерства за перші пʼять місяців року зросла і вже є більшою на 12%, ніж за весь попередній рік, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними «Опендатабот», посилаючись на дані Офісу генпрокурора. За повний 2022 рік нараховувалася 131 справа щодо рейдерських дій. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За пʼять місяців цього року в Україні обліковували 147 кримінальних проваджень за фактами рейдерських дій. 
  • Найбільше проваджень (87) стосуються підроблення документів (ст. 205-1 ККУ), майже така ж кількість справ зафіксована за весь 2022-й. 
Кількість рейдерських атак зросла з початку 2023-го і перевищила показник за весь минулий рік – Опендатабот /Фото 1

Інфографіка: Опендатабот

  • За фактами протидії законній господарській діяльності (ст. 206 ККУ) протягом пʼяти місяців правоохоронці розслідували 43 справи. Це вже у півтора рази більше, ніж за весь минулий рік.
  • Найменше рейдерських справ протягом останніх років стосуються протиправного заволодіння майном підприємств (ст. 206-2 ККУ). За січень–травень 2023 року їх нараховувалося 17, протягом усього 2022 року – 15.
  • Водночас цьогоріч на судовий розгляд потрапили лише провадження, відкриті за фактами підробки документів. У 2023-му правоохоронці передали на розгляд суддів лише 14 проваджень, що становить менше 10% від загальної кількості.

Контекст

У 2021 році рейдерських атак відбувалося на 20% менше, ніж у попередньому, сказав в інтерв’ю Forbes міністр юстиції Денис Малюська. За його словами, найважча ситуація на ринку нерухомості. Якщо раніше ціна рейдерського захоплення була від кількох тисяч доларів, то зараз це величезні гроші й без гарантій успіху, зазначив Малюська.

За 10 місяців 2021-го зафіксовано 614 рейдерських атак. Це на 18% менше, ніж за відповідний період 2020 року, коли стало відомо про 751 рейдерське захоплення. Найчастіше в суді розглядаються справи, що стосуються статті 205 Кримінального кодексу – підробка документів, що подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та ФОПів.

Кількість порушених проваджень щодо рейдерства у 2022 році, порівнюючи з відповідним періодом торік, зменшилась у більш ніж 5 разів – до 120 справ, повідомляє «Опендатабот». За десять місяців минулого року зафіксовано 614 проваджень, цьогоріч – 120 справ. Більшість із цих справ зареєстровано за літо й початок осені 2022 року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні