Категорія
Новини
Дата

Маніфест роботодавців. Українські підприємці звернулись до Зеленського через корупцію та рейдерські атаки

Федерація роботодавців України закликала президента Володимира Зеленського побороти корупцію, протидіяти рейдерським атакам та тиску на бізнес, йдеться в заяві ФРУ. Бізнес зазначив, що Зеленський як гарант Конституції має захистити її положення щодо підприємницької діяльності.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Члени ФРУ стверджують, що незаконний тиск на власників підприємств уже спричинив другу хвилю еміграції промислового бізнесу за кордон. «Україну накрила хвиля корупції та рейдерських атак. Свавілля перевертнів у погонах та суддівських мантіях перейшло всі межі», – сказано у маніфесті підприємців.
  • Бізнес вирішив сформувати так званий «публічний реєстр рейдерів», який включатиме корумпованих силовиків та суддів.
  • «Закликаємо президента як гаранта Конституції з метою захисту положень її 42 статті негайно втрутитись у ситуацію», – йдеться в заяві.
  • У ФРУ зазначили, що готові надати конкретні прізвища координаторів та виконавців, які здійснюють тиск на бізнес. 
  • Роботодавці пропонують на час воєнного стану законодавчо заборонити використання державних силових структур у корпоративних спорах, які не стосуються національної безпеки. 
  • Також підприємці просять «заборонити обшуки та інші форми «маски-шоу», якщо підприємство готове добровільно надати будь-які документи, необхідні слідчим», також пропонують застосовувати спрощену процедуру притягнення до відповідальності корумпованих суддів, нотаріусів та реєстраторів.

Контекст

Нещодавно Спілка українських підприємців представила програму розвитку економіки «Десять по десять», яка передбачає зростання ВВП від 10% на рік, йдеться в заяві підприємців, яку оприлюднив співзасновник UBC Group Ігор Гуменний. У СУП зазначили, що для досягнення цього показника Україні необхідно створити найкращі умови для ведення бізнесу в Європі. Представники бізнесу наголосили на необхідності забезпечити: проходження митниці за одну годину в будь-яку країну, швидке відшкодування ПДВ для промислового експорту, а також припинення силового впливу на бізнес.

Навесні 2023-го чи не щотижня зʼявлялися новини про обшуки та кримінальні справи проти відомих бізнесменів. Підприємці скаржаться на посилення тиску з боку правоохоронців, проблему визнають і на рівні Верховної Ради й Офісу президента. Чому силовики активізувалися саме зараз та що з цим робити бізнесу – читайте тут.

Дослідження за участі Офісу з розвитку підприємництва та експорту, «Дія.Бізнес», Мінекономіки та низки інших установ також свідчить про занепокоєність бізнесу через можливий негативний вплив держави.

Скарг до бізнес-омбудсмена у першому кварталі цього року теж стало удвічі більше, ніж було у четвертому кварталі 2022-го. Левова частка стосується дій податкової. Більше про це читайте тут.

Минулого тижня президент Володимир Зеленський ініціював створення окремого механізму, який захищатиме бізнес і права інвесторів у судах. Про це він сказав у відеозверненні 23 червня після засідання РНБО.«Це сильна економіка, це захищені інвестиції, це гарантований захист права власності, і це має бути. Якщо потрібен окремий механізм, який захищатиме бізнес, права інвесторів, це потрібно забезпечити, відповідні пропозиції є», – заявив президент. Цю ініціативу він озвучив у контексті завдань, які Україна має виконати до кінця року, щоб повністю реалізувати рекомендації Єврокомісії для початку переговорів щодо вступу до ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні