Шахрайство замість журналістики. Майже пів сотні новинних сайтів наповнювалися контентом від чат-ботів /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Шахрайство замість журналістики. Майже пів сотні новинних сайтів наповнювалися контентом від чат-ботів

Getty Images

Рейтингова група новин NewsGuard виявила, що в інтернеті поширюються десятки новинних вебсайтів, створених чат-ботами зі штучним інтелектом, пише Bloomberg. У новому звіті задокументовано 49 нових вебсайтів, заповнених інструментами ШІ, такими як ChatGPT, які видають себе за агентства новин.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Деякі вебсайти були оформлені як новинні із загальними назвами, такими як News Live 79 і Daily Business Post, тоді як інші ділилися порадами щодо способу життя, новинами про знаменитостей або публікували спонсорський контент. 
  • Жоден з них не розкриває, що вони заповнюються за допомогою чат-ботів зі штучним інтелектом, таких як ChatGPT від OpenAI Inc. і, можливо, Google Bard від Alphabet Inc., які можуть генерувати текст на основі простих підказок користувача. 
  • Багато вебсайтів почали публікуватися цього року, оскільки інструменти ШІ почала широко використовувати громадськість.
  • У кількох випадках NewsGuard задокументував, як чат-боти генерували брехню для опублікованих матеріалів. Лише у квітні на сайті CelebritiesDeaths.com було опубліковано статтю під назвою «Байден мертвий. Харріс – виконуюча обовʼязки президента». Інший сайт сфабрикував факти про життя і творчість архітектора в межах фальсифікованого некрологу. А сайт під назвою TNewsNetwork опублікував неперевірену розповідь про загибель тисяч солдатів у російсько-українській війні, засновану на відео на YouTube.
  • Більшість сайтів є низькоякісними вебсайтами, керованими анонімними джерелами, які публікують пости для залучення реклами. Вебсайти базуються в усьому світі й публікуються кількома мовами, включаючи англійську, португальську, тагальську і тайську, йдеться у звіті NewsGuard.
  • Декілька сайтів отримали деякий прибуток від реклами «гостьових постів», коли люди можуть замовити згадки про свій бізнес на вебсайтах за певну плату, щоб підвищити свій пошуковий рейтинг. 
  • Генеральний директор NewsGuard Гордон Кровіц сказав, що звіт групи показав, що такі компанії, як OpenAI і Google, повинні подбати про навчання своїх моделей не фабрикувати новини. «Використання моделей ШІ, відомих тим, що вони підробляють факти для створення сайтів, які тільки виглядають як новинні – це шахрайство, що маскується під журналістику», – наголосив Кровіц, колишній видавець Wall Street Journal.

Контекст

У січні медіакомпанія BuzzFeed Inc.повідомила, що покладатиметься на OpenAI, творця чат-бота зі штучним інтелектом ChatGPT, для поліпшення своїх вікторин і персоналізації деякого контенту для своєї аудиторії, пише The Wall Street Journal. BuzzFeed почне використовувати ШІ-сервіс у роботі. Як зазначає Bloomberg, акції BuzzFeed зросли 26 січня на 120% після новини про впровадження технологій OpenAI.

За прогнозом Goldman Sachs, генеративний ШІ ставить під загрозу 300 млн робочих місць у найбільших економіках. Технології можуть збільшити світовий ВВП, але й призвести до «значних потрясінь», пише Financial Times.

Інвестиційний банк заявив, що генеративні системи штучного інтелекту, такі як ChatGPT, які можуть створювати контент, що не відрізняється від людської праці, можуть викликати бум продуктивності, який зрештою збільшить щорічний глобальний валовий внутрішній продукт на 7% за 10 років.

Технології можуть скоротити 26 млн робочих місць протягом наступних пʼяти років, йдеться у звіті Всесвітнього економічного форуму в Женеві (WEF). Зокрема, такі технології як штучний інтелект прискорюють скорочення канцелярської роботи, одночасно збільшуючи попит на фахівців з технологій і кібербезпеки, пише Bloomberg.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні