Китай купує чипи Nvidia в обхід заборони США – Reuters /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Китай купує чипи Nvidia в обхід заборони США – Reuters

Getty Images

Китайські відомства та державні науково-дослідні інститути за останній рік закупили невеликі партії напівпровідників Nvidia, заборонені США для експорту до Китаю, пише Reuters

Ключові факти

  • Тендерні документи показують, що десятки китайських компаній купили та отримали напівпровідники Nvidia після введення обмежень США. До них відносяться його A100 та потужніший чип H100, експорт яких до Китаю та Гонконгу був заборонений у вересні 2022 року, а також повільніші чипи A800 та H800, розроблені Nvidia для китайського ринку, але які також були заборонені у жовтні минулого року.
  • Графічні процесори, створені Nvidia, набагато перевершують конкуруючі продукти роботи зі штучним інтелектом, оскільки вони можуть ефективніше обробляти величезні обсяги даних.
  • Попит на заборонені чипи Nvidia і доступ до них також підкреслює відсутність хороших альтернатив для китайських фірм, незважаючи на розробку конкуруючих продуктів від Huawei та інших.
  • До покупців входили університети, а також дві організації, на які поширюються експортні обмеження США, – Харбінський технологічний інститут та Університет електронних наук і технологій Китаю. Американська влада звинувачує ці наукові установи у звʼязках із збройними силами та діях проти національних інтересів США. Перша установа придбала у травні шість чипів Nvidia A100. Друга – один А100 у грудні 2022 року. 
  • Тендери, опубліковані минулого місяця, також показують, що Університет Цінхуа закупив два чіпи H100, а лабораторія Міністерства промисловості та інформаційних технологій придбала один. Згідно з тендерами з військової бази даних, до покупців входить один неназваний підрозділ Народно-визвольної армії, що базується в місті Усі, провінція Цзянсу. У жовтні компанія запросила три чипи A100, а ще один чип H100 цього місяця.
  • Огляд Reuters показав, що ні Nvidia, ні роздрібні продавці, схвалені компанією, не були постачальниками. Незрозуміло, як було закуплено чипи Nvidia.
  • Загалом агентство дослідило понад 100 тендерів, у яких держоргани закуповували чипи A100, та десятки тендерів після жовтневої заборони на закупівлі A800. Більшість тендерів показує, що чипи використовуються для штучного інтелекту. Однак обсяги більшості покупок дуже малі і далекі від того, що необхідно для створення складної великої мовної моделі з нуля.
  • Nvidia заявила, що дотримується всіх застосовних законів про експортний контроль і вимагає того ж від своїх клієнтів.

Контекст

Після запровадження обмежень у США у Китаї виник підпільний ринок чипів. Китайські постачальники раніше заявляли, що вони перехоплюють надлишки запасів, які потрапляють на ринок після того, як Nvidia відправляє великі партії великим американським фірмам або імпортує їх через компанії, зареєстровані в таких місцях, як Індія, Тайвань та Сінгапур.

Китай вкладає безпрецедентні кошти у вітчизняну напівпровідникову промисловість. За оцінками SIA, у країні будують щонайменше 23 виробничі обʼєкти із запланованими інвестиціями у понад $100 млрд до 2030 року. До 2030 року Китай матиме більше половини світових потужностей галузі з виробництва напівпровідників старого покоління, зазначають аналітики. 

У жовтні адміністрація президента США Джо Байдена вирішила зупинити постачання до Китаю передових чипів штучного інтелекту, розроблених Nvidia та іншими компаніями. Це частина комплексу заходів, спрямованих на те, щоб завадити Пекіну отримувати передові американські технології.

Nvidia контролює понад 90% китайського ринку чипів штучного інтелекту вартістю $7 млрд. Nvidia робить ставку на чипи спеціально для Китаю (H20, L20 і L2), які допоможуть зберегти свою частку на ринку країни після посилення експортних обмежень у США, які заборонили їй постачати продукцію, у тому числі вдосконалені чипи A800 та H800 AI. Самі A800 та H800 були представлені як альтернатива для китайських клієнтів у листопаді 2022 року, приблизно через місяць після того, як США вперше обмежили експорт сучасних мікрочипів та обладнання до Китаю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні