Mate 60 /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Huawei уповільнює виробництво смартфонів на тлі попиту на її ШІ-чипи – Reuters

2 хв читання

Смартфон Mate 60 Фото Getty Images

Зростаючий попит на чипи штучного інтелекту Huawei у поєднанні з виробничими обмеженнями змусив китайського технологічного гіганта зробити пріоритетом ШІ та уповільнити виробництво своїх преміальних телефонів Mate 60, пише Reuters із посиланням на джерела. Торік компанію запідозрили у створенні таємної мережі з виробництва чипів.

Ключові факти

  • Компанія Huawei використовує одне підприємство для виробництва ШІ-чипів Ascend AI, а також Kirin, який використовується у її смартфоні-конкуренті iPhone, сказали три джерела.
  • За словами джерел, компанія Huawei віддала пріоритет виробленню чипів Ascend перед чипами Kirin і тому уповільнила виробництво смартфонів Mate 60.
  • Фірма також працює над підвищенням продуктивності та сподівається, що така виробнича угода буде короткостроковою, повідомили джерела.
  • Компанія Huawei не виявляла особливих амбіцій у галузі виробництва чипів. Проте, минулого року у її телефонах Mate 60 було встановлено чип китайського виробництва, що забезпечує швидкість звʼязку пʼятого покоління (5G). Аналітики вважають, що Huawei, можливо, вдалося досягти цього разом з ноу-хау найбільшого китайського виробника мікросхем SMIC, удосконаливши обладнання.
  • За словами постачальника даних Counterpoint, саме ця серія багато в чому сприяла тому, що Huawei повернула собі статус найбільшого продавця смартфонів у Китаї у перші два тижні 2024 року – вперше з кінця 2020-го.
  • Водночас глобальна гонка за функціональність штучного інтелекту на тлі китайсько-американського технологічного протистояння призвела до того, що Huawei поставила на другий план свої телефони, після того як вперше за більш ніж три роки збільшила продажі китайських смартфонів.

Контекст

Санкції США у 2019 році обмежили доступ Huawei до передових інструментів для виробництва чипів з міркувань національної безпеки та завдали шкоди її підрозділу з виробництва смартфонів. 

Китайський уряд виступив з ініціативою щодо покращення позицій країни у сфері обчислювальної потужності. Це спонукало місцеву владу оголосити про проекти центрів обробки даних, одночасно підтримавши громадський та приватний попит, зокрема на серію Ascend від Huawei, згідно з двома джерелами й публічними тендерами.

Ascend 910B вважається найбільш конкурентоспроможним ШI-чипом сторонніх виробників, доступним у Китаї.

Минулого року стало відомо, що Huawei зайнявся виробництвом чипів і, за оцінками Асоціації напівпровідникової промисловості (SIA), отримує близько $30 млрд державного фінансування від уряду та свого рідного міста Шеньчжень. Загалом за оцінками SIA, у Китаї будуються щонайменше 23 виробничі обʼєкти з запланованими інвестиціями у понад $100 млрд до 2030-го, згідно з презентацією. За даними групи, до 2029 чи 2030 року Китай матиме більше половини світових потужностей галузі з виробництва напівпровідників старого покоління.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні