Nvidia у другому кварталі випустить спеціальні ШІ-чипи для Китаю через введення США експортних обмежень – Reuters /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Nvidia у другому кварталі випустить спеціальні ШІ-чипи для Китаю через введення США експортних обмежень – Reuters

Getty Images

Американський виробник чипів Nvidia планує розпочати масове виробництво у другому кварталі 2024 року чипа штучного інтелекту (ШІ), який він розробив для Китаю з метою дотримання експортних правил США, пише Reuters із посиланням на два джерела.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Чип H20 – найпотужніший із трьох чипів, орієнтованих на Китай, які Nvidia розробила з урахуванням обмежень, оголошених у жовтні. Спочатку його запуск було заплановано на листопад минулого року, але план було відкладено, затримка була повʼязана з проблемами, з якими зіткнулися виробники серверів під час інтеграції чипа.
  • Одне з джерел повідомило, що початковий обсяг виробництва буде обмежений, оскільки Nvidia насамперед виконуватиме замовлення великих клієнтів.
  • Крім H20, Nvidia планує ще два чипи, що відповідають новим обмеженням – L20 і L2. Виробник чипів ще не оголосив про продаж жодного із трьох.
  • Згідно аналізу, H20, L20 і L2 включають більшість новітніх функцій Nvidia для роботи зі штучним інтелектом, але з зниженою обчислювальною потужністю для відповідності новим правилам.
  • Наприкінці грудня компанія випустила модифіковану версію вдосконаленого ігрового чипа, розроблену з урахуванням нових правил.

Контекст

Китай вкладає безпрецедентні кошти у вітчизняну напівпровідникову промисловість. За оцінками SIA, у країні будують щонайменше 23 виробничі обʼєкти із запланованими інвестиціями у понад $100 млрд до 2030 року. До 2030 року Китай матиме більше половини світових потужностей галузі з виробництва напівпровідників старого покоління, зазначають аналітики. 

У жовтні адміністрація президента США Джо Байдена вирішила зупинити постачання до Китаю передових чипів штучного інтелекту, розроблених Nvidia та іншими компаніями. Це частина комплексу заходів, спрямованих на те, щоб завадити Пекіну отримувати передові американські технології.

Nvidia контролює понад 90% китайського ринку чипів штучного інтелекту вартістю $7 млрд. 

Раніше стало відомо, що китайські компанії не хочуть купувати H20 і тестують внутрішні альтернативи на тлі побоювань, що США можуть знову посилити обмеження. Минулого року лідер пошукової системи Baidu замовив чіпи штучного інтелекту Huawei Technologies, відмовившись від Nvidia, повідомляє Reuters.

Nvidia робить ставку на чипи, які допоможуть зберегти свою частку на ринку країни після посилення експортних обмежень у США, які заборонили їй постачати продукцію, у тому числі вдосконалені чипи A800 та H800 AI. Самі A800 та H800 були представлені як альтернатива для китайських клієнтів у листопаді 2022 року, приблизно через місяць після того, як США вперше обмежили експорт сучасних мікрочипів та обладнання до Китаю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні