Категорія
Новини
Дата

Китай рекордно збільшив імпорт російської нафти. Держкомпанії КНР купують сировину з великим дисконтом

Постачання російської нафти до Китаю у травні зросло на 55% у річному вимірі та приблизно на чверть порівняно з квітнем. За підсумками місяця показник постачання сировини досяг рекордного рівня, пише Reuters з посиланням на дані китайської митниці. Росія вийшла на перше місце з експорту сировини до КНР, випередивши Саудівську Аравію.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У травні імпорт нафти з РФ склав майже 8,42 млн т. Цей показник еквівалентний приблизно 1,98 млн барелів на добу і на 25% більше, ніж 1,59 млн барелів на день у квітні. За підсумками травня обсяги постачання збільшилися на 9% порівняно з показником травня минулого року і склали 7,82 млн т, або 1,84 млн барелів на добу.
  • Головна причина зростання експорту із РФ – великі знижки на нафту. Зокрема, з дисконтом паливо купують китайські державні компанії Sinopec та Zhenhua Oil.
  • Дані свідчать, що РФ здатна знайти покупців на свою нафту, незважаючи на західні санкції, хоча їй і довелося знизити ціни, зазначає видання.

Контекст

Китай, який є найбільшим споживачем нафти у світі, купує 1,6 млн барелів нафти на добу. Росія забезпечувала 15% імпорту Китаю – половина з якого поставлялась через Східно-Сибірський нафтопровід, решта – танкерами з портів у Чорному, Балтійському та далекосхідному морях.

Китайські держкомпанії дотримуються існуючих нафтових контрактів з Росією, проте через посилення західних санкцій проти РФ вони за рекомендацією китайської влади з обережністю укладають нові угоди, зазначав Reuters у квітні.

У травні Bloomberg повідомив, що КНР прагне поповнити свої стратегічні запаси завдяки дешевій російській нафті.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні