Категорія
Новини
Дата

Китай закликав створити «зелений коридор» для експорту зерна з України та РФ

За нинішніх умов необхідно у найкоротші терміни сформувати «зелений коридор» для забезпечення експорту зерна з Росії та України. Про це заявив міністр закордонних справ КНР Ван І під час відеоконференції з головою МЗС Німеччини Анналеною Бербок, пише Інтерфакс-Україна.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Міжнародне співтовариство має сприяти припиненню вогню якнайшвидше, щоб забезпечити зелений коридор для експорту зерна з Росії та України, заявив дипломат. 
  • «Китай ніколи не залишається осторонь при вирішенні питань, що викликають занепокоєння міжнародної спільноти», – заявив він. 
  • Китай готовий підтримувати звʼязок із усіма сторонами і в питанні експорту зерна, додав Ван І.

Контекст

Війна в Україні вже вплинула на близько 25% світової торгівлі зерновими та призвела до зростання світових цін та зниження доступу до продуктів харчування в країнах – імпортерах з України та РФ, зокрема пшениці та соняшникової олії.

Наслідки війни мають глобальний і системний характер, у тому числі через те, що 36 країн розраховують на постачання з України та РФ пшениці, йдеться в доповіді «Глобальний вплив війни в Україні на продовольчу, енергетичну та фінансову системи», яку представив генсек ООН Антоніу Гутерреш. За його словами, «нинішній шторм» загрожує зруйнувати економіку багатьох країн.

В ООН попереджали, що якщо РФ не розблокує порти України, це спровокує глобальну продовольчу катастрофу, наслідком якої стануть голод, масова міграція та політична нестабільність у світі.

Минулого тижня ЄС заявив, що організує зелені коридори для експорту українського зерна.

Україна пропонує створити Організацію країн – експортерів продовольства, заявив президент Володимир Зеленський у зверненні на ВЕФ у Давосі. За його словами, голод треба зупиняти тільки превентивно.

Україна активно обговорює з різними партнерами питання розблокування морського експорту Чорним морем, і деякі перспективи щодо цього зʼявилися, проте прогнозувати терміни розблокування ще передчасно, повідомив заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні