Категорія
Новини
Дата

Китайські фірми стикаються із труднощами проведення платежів з Росією, банки побоюються санкцій США – Reuters

Виробник побутової техніки з Китаю зазнає труднощів з доставкою своєї продукції до Росії через те, що великі банки Китаю обмежують платежі за такими транзакціями через побоювання щодо санкцій США, пише Reuters.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Для оплати своїх електротоварів компанія з Гуандуна розглядає можливість використання валютних брокерів, що діють уздовж кордону Китаю з Росією, повідомив представник компанії, також розглядається скорочення бізнесу.
  • Загроза санкцій США створює проблему для дрібних китайських експортерів, повідомили сім торгових та банківських джерел, знайомих із ситуацією.
  • Оскільки великі банки Китаю відмовляються від фінансування транзакцій, повʼязаних з Росією, деякі китайські компанії звертаються до невеликих банків на кордоні та підпільних каналів фінансування, таких як грошові брокери – і навіть забороненої у країні криптовалюти, повідомили джерела.
  • Інші компанії повністю пішли з російського ринку, кажуть джерела.
  • «Ви просто не можете вести бізнес належним чином, використовуючи офіційні канали», – сказав інформатор, оскільки великим банкам тепер потрібні місяці, а не дні, щоб провести платежі з Росії.
  • За словами джерел, з минулого місяця китайські банки посилили контроль за транзакціями, повʼязаними з Росією, або взагалі призупинили їх, щоб уникнути санкцій США.
  • Деякі банки на північному сході Китаю вздовж кордону з Росією все ще можуть приймати платежі, але це призвело до проблем: деякі бізнесмени кажуть, що місяцями чекають, щоб відкрити рахунки.
  • Менеджер лістингової компанії в Гуандуні повідомив, що з минулого місяця їхня фірма відкрила рахунки в семи банках, але жоден з них не погодився приймати платежі з Росії. «Ми відмовилися від російського ринку», – сказав він. – У результаті ми не отримали від російської сторони платежів на суму понад 10 млн юанів (1,4 млн доларів) та просто здалися».

Контекст

Хоча Китай описує свою позицію щодо війни як нейтральну, торгівля з Росією різко зросла з її початку. Держсекретар США Ентоні Блінкен після зустрічі з головним дипломатом Китаю Ван І в Пекіні висловив «серйозне занепокоєння» тим, що Пекін «підтримує жорстоку агресивну війну Росії проти України».

Цього місяця міністр фінансів США Джанет Єллен завершила переговори у Китаї попередженням банкам та експортерам країни про наслідки у разі допомоги Росії у зміцненні військового потенціалу. За її словами, будь-які банки, які сприяють великим транзакціям, що направляють товари військового призначення або подвійного призначення російському ВПК, наражаються на ризик санкцій США.

Головною зброєю Америки проти фінансових інститутів є здатність Казначейства перекрити їм доступ до доларів США, що є реальною загрозою для будь-якого банку, який діє на міжнародному рівні.

Минулого тижня стало відомо, що США розробляють санкції, які можуть відрізати деякі китайські банки від світової фінансової системи. Вашингтон розраховує, що це змусить Китай припинити підтримку російської військової промисловості.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні