Категорія
Новини
Дата

Росія торік імпортувала третину військових технологій у західних компаній – FT

Минулого року Росія отримала щонайменше 33% своїх найважливіших військових компонентів іноземного виробництва від компаній, що базуються у США та їхніх союзниках, завдяки стороннім виробничим потужностям у державах, які застосовують слабший експортний контроль, пише Financial Times із посиланням на аналіз Київської школи економіки.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Загалом товари на загальну суму $7,3 млрд були здебільшого вироблені в країнах, які не входять до очолюваної США коаліції з експортного контролю. Найбільшу частку цих товарів – на суму близько $1,9 млрд – було вироблено в Китаї.
  • 485 типів компонентів, включених до аналізу, включають напівпровідники, компʼютерні деталі, електроніку, автомобільні компоненти та підшипники. Список ґрунтується на аналізі компонентів, виявлених українськими чиновниками в російській техніці на полі бою.
Росія торік імпортувала третину військових технологій у західних компаній – FT /Фото 1

Інфографіка: Financial Times

Росія торік імпортувала третину військових технологій у західних компаній – FT /Фото 2

Інфографіка: Financial Times

Попередній слайд
Наступний слайд
  • Аналіз охоплює $22 млрд російського імпорту за перші девʼять місяців 2023 року і показує, як аутсорсинг виробництва може полегшити для Росії купівлю товарів. Дані також показують вирішальну роль Китаю в мережах постачання Росії, включаючи товари, вироблені компаніями за межами коаліції. Більшість товарів у списку вироблена у країні, яка вступає у дедалі глибше партнерство з Москвою.
  • За даними KSE, протягом багатьох років для західних технологічних компаній було звичайною бізнес-стратегією мати виробничі потужності по всій Азії. «Але ці фабрики необхідно змусити дотримуватися таких суворих заходів експортного контролю, як і вдома», – наголошують у KSE.
  • Дані, розглянуті Financial Times, свідчать, що товари були продані до Росії через дистрибʼюторів та посередників. 
  • Росія імпортує чималий обсяг продукції деяких західних виробників, таких як Analog Devices, американського виробника мікросхем. Імпорт його товарів до Росії зріс зі $123 млн у 2021 році до $269 млн за перші девʼять місяців 2023 року. Чипи компанії, поставлені у РФ, на $20 млн були позначені як вироблені у США, на $93 млн – у Китаї та $53 млн – у Малайзії. Чипи компанії були виявлені у дронах та ракетах, які використовує РФ проти України.
  • Компанія Analog повідомила FT, що припинила всі продажі в Росію та Білорусь, «дала вказівку всім нашим дистрибʼюторам припинити постачання нашої продукції в ці регіони».

Контекст

США – єдина країна, яка наполягає на тому, що товари, вироблені у третій країні, можуть потенційно підпадати під внутрішній контроль. «Правила для прямих іноземних товарів» (FDPR) є екстериторіальними і можуть поширюватися на товари, вироблені в третіх країнах, якщо в їхньому виробництві використовувалися контент, програмне забезпечення або технології, що походять із США. FDPR було вперше введено в 1959 році для контролю над торгівлею американськими технологіями.

Положення FDPR застосовуються, навіть якщо виробник не є американським. Домінування США у сфері напівпровідникових технологій означає, що FDPR має особливий вплив на цей сектор.

Експерт із санкцій Центру нової американської безпеки Емілі Кілкриз повідомила, що застосовувати FDPR складно, «просто тому, що ця діяльність за визначенням не відбувається вдома, а Китай є одним із наших найскладніших середовищ правозастосування». На думку юристів, додавання США дистрибʼюторів та інших посередників у свій список санкцій було б «дуже ефективним способом розвʼязання проблеми витоку напівпровідників та інших товарів».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні