Категорія
Новини
Дата

США готують санкції проти китайських банків за допомогу ВПК РФ – WSJ

США розробляють санкції, які можуть відрізати деякі китайські банки від світової фінансової системи, пише The Wall Street Journal. Вашингтон розраховує, що це змусить Китай припинити підтримку російської військової промисловості.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За даними WSJ, допомога Китаю дала змогу Москві відновити свій військово-промисловий потенціал, тому що країна стала основним постачальником електронних схем, деталей літаків, машин і верстатів у РФ. 
  • США розраховують, що загроза втрати китайськими банками доступу до долара та ризик погіршення торговельних звʼязків із Європою переконають Пекін змінити курс. 
  • Зазначається, що банки слугують ключовими посередниками для комерційного експорту до Росії, обробляючи платежі й надаючи компаніям-клієнтам кредити для торговельних операцій.
  • Американські чиновники кажуть, що націленість санкцій на банки є варіантом ескалації на випадок, якщо дипломатичні заходи не зможуть переконати Пекін обмежити експорт. Останніми тижнями офіційні особи США посилили тиск на Пекін під час приватних зустрічей і дзвінків, попереджаючи, що Вашингтон готовий вжити заходів проти китайських фінансових установ.

Контекст

Адміністрація Байдена намагається розправитися з фірмами по всьому світу, які допомагають Росії уникнути санкцій, які США та їхні союзники ввели проти Москви після її вторгнення в Україну в 2022 році. 

Хоча Китай описує свою позицію щодо війни як нейтральну, торгівля з Росією різко зросла з її початку.

Цього місяця міністр фінансів США Джанет Єллен завершила переговори у Китаї попередженням банкам та експортерам країни про наслідки у разі допомоги Росії у зміцненні військового потенціалу. За її словами, будь-які банки, які сприяють великим транзакціям, що направляють товари військового призначення або подвійного призначення російському ВПК, наражаються на ризик санкцій США.

Головною зброєю Америки проти фінансових інститутів є здатність Казначейства перекрити їм доступ до доларів США, що є реальною загрозою для будь-якого банку, який діє на міжнародному рівні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні