Співзасновники Haiqu Микола Максименко (зліва) та Річард Гіван /з особистого архіву
Категорія
Новини
Дата

Колишній віцепрезидент SoftServe залучив $4 млн інвестицій у свій новий стартап. Він робить софт для квантових комп’ютерів. Деталі від Forbes 

Співзасновники Haiqu Микола Максименко (зліва) та Річард Гіван Фото з особистого архіву

Американсько-український deep tech стартап Haiqu вийшов зі стелз-режиму та отримав передпосівні інвестиції від фондів із США й України. Про це Forbes розповіли співзасновники проєкту

Ключові факти

  • Haiqu – заснований на початку 2023-го стартап, що розробляє програмне забезпечення для підвищення ефективності квантових комп’ютерів. Засновники – колишній віцепрезидент з R&D української IT-компанії SoftServe Микола Максименко, 36, та колишній співробітник Mitsubishi Electric Річард Гіван, 24.
  • Haiqu залучив $4 млн у першому pre-seed раунді фінансування. До цього засновники вклали у розробку $10 000-30 000 власних заощаджень, каже Максименко.
  • Раунд очолили Toyota Ventures, «венчурне крило» японського автогіганта Toyota, й каліфорнійська венчурна фірма MaC Venture Capital. Також у фінансуванні взяли участь американський фонд SOMA capital, українські u.ventures, SID Venture Partners, Roosh Ventures та приватні інвестори.
  • Стартап залучив кошти за допомогою інструмента safe note, тож формально він буде оцінений під час наступного раунду фінансування. Поточну вартість компанії засновники не розголошують, додаючи лише, що вона ближче до вищого діапазону для компаній із цієї ніші. «Згідно відкритих даних з Pitchbook, це у діапазоні $15-30 млн», – повідомляє Максименко.
  • У команді Haiqu п’ятеро співробітників, вони знаходяться у США, Україні, Канаді, Німеччині та Швейцарії.

Контекст

Засновники Haiqu познайомилися під час навчання у канадському deep-tech акселераторі Creative Destruction Lab. Річард Гіван – випускник Стенфордського університету, за освітою фізик, працював у венчурному підрозділі автовиробника Mitsubishi.

Колишній дослідник німецького Інституту Макса Планка та ізраїльського Науково-дослідного Інституту Вайцмана Максименко з 2016-го працював в українській SoftServe. Останніх три роки він очолював R&D-департамент компанії, але у травні 2023-го офіційно полишив посаду, зостаючись у ролі стратегічного радника.

Продукт Haiqu – спеціальне програмне забезпечення, яке дає змогу оптимізувати та прискорити роботу квантових комп’ютерів. Один з перших пристроїв, який може виконувати недоступні для класичних комп’ютерів обчислення, у 2019-му презентувала корпорація Google. Також успішні квантові розробки мають Amazon, Intel, німецькі ülich Supercomputing Center (JSC) та D-Wave Systems.

Наприкінці 2022-го американська IBM презентувала квантовий процесор Osprey, який називають найпотужнішим у світі. Однак усі вони все ще вразливі до помилок і мають досить обмежені можливості, які має підвищити технологія Haiqu. «Таким чином можна буде виконувати обчислення задач, які ще донедавна були неможливими», – каже Гіван.

Наразі рішення Haiqu у стадії розробки. Потенційні клієнти Максименка на Гівана – розробники квантових компʼютерів і стартапів, які створюють софт та додатки для них.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні