Категорія
Новини
Дата

Український Roosh Ventures закрив 19 угод у 2022-му. Портфель дворічного фонду зріс вдвічі

Венчурний фонд Roosh Ventures Сергія Токарєва у 2022 році проінвестував у 19 компаній. Серед нових інвестицій – стартапи Cresta, Alma, Klang games, HourOne. Про це Forbes розповіли у фонді.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У 2022-му Roosh Ventures – венчурний фонд технологічної компанії Roosh – інвестував у 19 компаній. Портфель фонду зріс до 38 стартапів, переважно із Європи та США. У 2021-му Roosh Ventures вклався у 17 проєктів.
  • Серед найбільших раундів, до яких приєднався Roosh Ventures за 2022 рік, – $130 млн для французького фінтеху Alma, який працює за моделлю BNPL, та $80 для розробника AI-колцентрів Cresta.
  • Також фонд взяв участь у фінансуванні американського theGuarantors, що займається страховими продуктами та фінансовими рішеннями, на $39 млн, та студії розробки ігор Klang Games на $41 млн. Повний список проєктів у фонді не розкривають.
  • Серед співінвесторів Roosh Ventures відомі світові фонди a16z, Sequoia Capital, Greylock, NEA, Insight Partners, Tencent.
  • За підсумками року фонд здійснив перший екзит. Суму та назву компанії фонд не розголошує. За даними Crunchbase, Roosh Ventures вийшов із нью-йоркського AI-стартапу Alter, що створює віртуальні аватари. Український фонд взяв участь у посівному раунді Alter у жовтні 2021 року.

Контекст

Фонд Rosh Ventures разом із венчурною студією Pawa запустили у 2021 році один із співзасновників Reface Денис Дмитренко та ранній інвестор стартапу Сергій Токарєв. Це венчурна частина материнського холдингу Roosh, до якого також входить некомерційна ініціатива AI HOUSE, ІТ-університет SET University, стартапи Reface та ZibraAI. На рахунку фонду один екзит із дохідністю майже 10х, вказують у компанії.

Фонд працює за так званою вічнозеленою моделлю. Він реінвестує зароблене на успішних угодах, а не формує класичні фонди на 5-10 років. Rosh Ventures інвестує на різних стадіях розвитку стартапів, але 2022-го фокус змістився на стартапи на більш ранні стадії – Seed та Series A. Також цьогоріч Roosh Ventures повторно інвестував у два портфельні проєкти.

Серед ключових напрямків для інвестицій – геймінг та інструменти для підвищення продуктивності. В основному Roosh Ventures інвестував в компанії, що працюють на ринку мобільних ігор, блокчейн-ігор та MMO. У другому напрямку обрали B2B software компанії, що розробляють інструменти для підвищення продуктивності.

Через глобальну кризу та високі темпи інфляції в США та Європі фонд обмежив інвестування у фінтех та стартапи із криптоіндустрії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні