Категорія
Новини
Дата

Український Roosh Ventures закрив 19 угод у 2022-му. Портфель дворічного фонду зріс вдвічі

1 хв читання

Венчурний фонд Roosh Ventures Сергія Токарєва у 2022 році проінвестував у 19 компаній. Серед нових інвестицій – стартапи Cresta, Alma, Klang games, HourOne. Про це Forbes розповіли у фонді.

Ключові факти

  • У 2022-му Roosh Ventures – венчурний фонд технологічної компанії Roosh – інвестував у 19 компаній. Портфель фонду зріс до 38 стартапів, переважно із Європи та США. У 2021-му Roosh Ventures вклався у 17 проєктів.
  • Серед найбільших раундів, до яких приєднався Roosh Ventures за 2022 рік, – $130 млн для французького фінтеху Alma, який працює за моделлю BNPL, та $80 для розробника AI-колцентрів Cresta.
  • Також фонд взяв участь у фінансуванні американського theGuarantors, що займається страховими продуктами та фінансовими рішеннями, на $39 млн, та студії розробки ігор Klang Games на $41 млн. Повний список проєктів у фонді не розкривають.
  • Серед співінвесторів Roosh Ventures відомі світові фонди a16z, Sequoia Capital, Greylock, NEA, Insight Partners, Tencent.
  • За підсумками року фонд здійснив перший екзит. Суму та назву компанії фонд не розголошує. За даними Crunchbase, Roosh Ventures вийшов із нью-йоркського AI-стартапу Alter, що створює віртуальні аватари. Український фонд взяв участь у посівному раунді Alter у жовтні 2021 року.

Контекст

Фонд Rosh Ventures разом із венчурною студією Pawa запустили у 2021 році один із співзасновників Reface Денис Дмитренко та ранній інвестор стартапу Сергій Токарєв. Це венчурна частина материнського холдингу Roosh, до якого також входить некомерційна ініціатива AI HOUSE, ІТ-університет SET University, стартапи Reface та ZibraAI. На рахунку фонду один екзит із дохідністю майже 10х, вказують у компанії.

Фонд працює за так званою вічнозеленою моделлю. Він реінвестує зароблене на успішних угодах, а не формує класичні фонди на 5-10 років. Rosh Ventures інвестує на різних стадіях розвитку стартапів, але 2022-го фокус змістився на стартапи на більш ранні стадії – Seed та Series A. Також цьогоріч Roosh Ventures повторно інвестував у два портфельні проєкти.

Серед ключових напрямків для інвестицій – геймінг та інструменти для підвищення продуктивності. В основному Roosh Ventures інвестував в компанії, що працюють на ринку мобільних ігор, блокчейн-ігор та MMO. У другому напрямку обрали B2B software компанії, що розробляють інструменти для підвищення продуктивності.

Через глобальну кризу та високі темпи інфляції в США та Європі фонд обмежив інвестування у фінтех та стартапи із криптоіндустрії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні