Категорія
Новини
Дата

Міграційна служба позначила як «недійсний» український паспорт Коломойського

Бізнесмен Ігор Коломойський міг втратити українське громадянство. У реєстрі Державної міграційної служби для перевірки паспортів його паспорт значиться як недійсний. Раніше про можливе позбавлення громадянства Коломойського писала УП з посиланням на джерела.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти:

  • Паспортні дані Ігоря Коломойського є у публічному доступі, наприклад, в архівних протоколах засідань зборів акіонерів ПриватБанку до націоналізації 2016 року, які досі зберігаються на офіційному сайті банку. У базі ДМС документ з такою серією та номером вказаний як «недійсний». При введенні серії та номера діючих паспортів система видає повідомлення: «Iнформацiя про визнання недійсним документа в базах даних ДМС відсутня».
  • Як уточнив на правах анонімності співрозмовник, який бере участь у судових процесах між ПриватБанком та колишніми власниками на боці банку, ще напередодні (24 липня) паспорт Коломойського значився як дійсний.
  • Паспорт Геннадія Боголюбова, серія та номер якого є у зазначених документах, також помічений у базі ДМС як недійсний. Ще 2017 року Боголюбов відмовився від українського громадянства, але 2019-го отримав посвідку на постійне проживання в Україні.
  • Адвокат Олександр Вінниченко, який захищає інтереси Коломойського в одній із справ ПриватБанку, сказав Forbes, що йому невідомо про можливе позбавлення Коломойського громадянства. Він відмовився звʼязуватися з клієнтом з цього приводу.

Контекст:

Про можливе позбавлення українського громадянства Коломойського, співголови забороненої в березні 2022 року проросійської партії ОПЗЖ Вадима Рабіновича та нинішнього очільника територіальної оборони Дніпропетровської області Геннадія Корбана, з посиланням на джерела 20 липня повідомила «Українська правда». Тоді ж у мережу потрапила нібито копія указу президента зі списком осіб, яких позбавлено громадянства.

22 липня у Корбана на кордоні під час спроби повернутися в Україну з Польщі прикордонники вилучили паспорт і видали акт, у якому зазначено, що він є особою без громадянства. Прикордонники посилались на указ президента про припинення громадянства. Проте жодних документів на сайті ОП досі не опубліковано. 

«Таке рішення обговорювалося, проте вирішили поки що цього не робити», – розповідав на правах анонімності співрозмовник Forbes серед народних депутатів із керівництва фракції «Слуга народу» (СН).

Позбавлення громадянства, згідно із Законом України «Про громадянство», відбувається у разі добровільного набуття громадянином України громадянства іншої держави, набуття особою громадянства України внаслідок обману, добровільного вступу на військову службу іншої держави.

Окрім українського, Коломойський повідомляв про наявність у нього паспортів Кіпру та Ізраїлю. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні