Категорія
Новини
Дата

Комітет Європарламенту схвалив продовження безмитної торгівлі для України, але зі змінами

Комітет Європарламенту з питань міжнародної торгівлі схвалив продовження лібералізації торгівлі для України і Молдови до 5 червня 2025 року. Водночас законодавство дозволить Єврокомісії реагувати на зміни на ринку ЄС через український імпорт. Рішення ухвалено на засіданні комітету 7 березня, пише «Інтерфакс-Україна».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Пропонується продовжити призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС іще на рік, із 6 червня 2024 року до 5 червня 2025 року.
  • Водночас це законодавство «наділяє Комісію повноваженнями вживати швидких заходів і запроваджувати будь-які необхідні заходи в разі значних перебоїв на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох країн ЄС через український імпорт». 
  • Також передбачається екстрене гальмування для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів – мʼяса птиці, яєць і цукру. Це означає, що якщо імпорт цих продуктів перевищить середні обсяги 2022-2023 рр., тарифи буде знову запроваджено.
  • Європарламент може ухвалити свою позицію у першому читанні на пленарному засіданні наступного тижня. Далі, Рада офіційно схвалить постанову, і вона набуде чинності після публікації в Офіційному журналі ЄС.

Контекст

Угода про асоціацію між ЄС та Україною, що передбачає Зону глибокої та всеосяжної вільної торгівлі, забезпечила українському бізнесу преференційний доступ до ринку ЄС із 2016 року. Одразу після початку російської агресивної війни проти України ЄС у червні 2022 року запровадив заходи, які забезпечили безмитний доступ усієї української продукції на ринок ЄС. Ці заходи були продовжені на один рік у червні 2023 року і закінчуються 5 червня 2024 року.

Через протести фермерів Брюссель минулого року тимчасово обмежував постачання з України деяких видів агропродукції. Окремі країни, зокрема Польща, Словаччина та Угорщина, оголосили про односторонні обмеження на імпорт українського зерна. 

31 січня 2024 року Єврокомісія запропонувала продовжити лібералізацію торговельного режиму з Україною і Молдовою ще на рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні