Валдіс Домбровскіс /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія закликала Польщу, Угорщину та Словаччину зняти обмеження на імпорт українського зерна

Єврокомісар із торгівлі Валдіс Домбровскіс Фото Getty Images

Єврокомісар із торгівлі Валдіс Домбровскіс закликав зняти односторонні обмеження на імпорт українського зерна, які запровадили Польща, Угорщина та Словаччина, пише «Інтерфакс-Україна». За його словами, ЄС уже розробив механізми, які допоможуть захистити фермерів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Домбровскіс нагадав, що Єврокомісія вже запроваджувала захисні заходи для сусідніх із Україною країн під час імпорту переважно сировинних товарів, таких як зерно, кукурудза та насіння соняшнику. 
  • Згодом Єврокомісія разом з Україною розробила механізм експортного контролю, і він уже успішно функціонує між Україною та Румунією, додав єврокомісар.
  • «Цей механізм не працює, наприклад, із Польщею, Угорщиною та Словаччиною, оскільки ці країни продовжують застосовувати односторонні обмеження, які, до речі, суперечать і виключній компетенції ЄС у сфері торговельної політики, і вашим зобовʼязанням за Угодою про вільну торгівлю з Україною та СОТ», – заявив Домбровскіс.
  • Єврокомісія запропонувала запровадити автономні торговельні заходи для країн, які стикаються з негативним впливом на ринок від українського експорту. Йдеться про такі продукти, як яйця, цукор і соняшникова олія, для яких Єврокомісія запропонувала встановити граничну максимальну квоту, що є усередненими даними імпорту за 2022-2023 роки.
  • За словами Домбровскіса, дія «коридорів солідарності» залишається актуальною, попри відновлення Україною експорту Чорним морем, оскільки він усе ще не досяг довоєнних показників.

Контекст

В останні місяці на кордонах України з Польщею та Румунією відбуваються акції протесту аграріїв.

Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини просили Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту й запровадити мито на зернові та олійні з України, повідомив 15 січня міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь.

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України.

19 січня мінсільгосп Польщі заявив про продовження дії заборони на імпорт зерна з України. Заступник міністра сільського господарства Польщі Стефан Краєвський зазначив, що ембарго зберігатиметься, «доки ми не знайдемо інших рішень».

Водночас Україна змінила правила експорту сільгосппродукції до п’яти країн ЄС. Уряд ухвалив постанову, щоб запобігти зловживанням.

Станом на ранок 13 лютого польські фермери заблокували пʼять пунктів пропуску на кордоні з Україною, в чергах стоїть близько 1250 вантажівок, повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко, пише «Інтерфакс-Україна».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні