Категорія
Новини
Дата

Комітет підтримав законопроєкт про е-резидентство для іноземців

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендував парламенту ухвалити законопроєкт №5270 у другому читанні. Йдеться про спеціальний статус для іноземців, що відкриває можливість вести бізнес в Україні онлайн, так зване е-резидентство, повідомляє Мінцифри.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти 

  • Після ухвалення законопроєкту іноземці зможуть: отримати статус е-резидента, зареєструватися як ФОП 3 групи без фізичної присутності в Україні, сплачувати єдиний податок у розмірі 5% від суми доходу та відкрити онлайн банківський рахунок для підприємницької діяльності.
  • Оподаткування та звітність для е-резидентів будуть автоматизованими, що сприятиме наповненню державного бюджету України та розвитку цифрового бренду держави, вважають у міністерстві.

Контекст

Е-резидентство – це можливість для підприємців з інших країн вести бізнес в Україні та за кордоном як українська фізособа-підприємець, використовувати зручні онлайн-сервіси та можливості держави. Однак важливо розуміти, що е-резидентство – це не громадянство. З ним ви не отримаєте дозвіл на тимчасове або постійне проживання. 

На початку е-резидентами зможуть стати IT-фахівці – програмісти, розробники ігор та іншого програмного забезпечення, адміністратори мереж та інші. Поступово сфери діяльності розширяться, бізнес зможуть вести інші представники креативної економіки.

Стати е-резидентом можна буде після подання заявки на порталі е-резидентства, який зараз розробляється. Заявку перевірять у СБУ та МВС. Також обовʼязковою для е-резидентства є верифікація особи у консульстві. Після всіх перевірок іноземець отримує ІПН, електронний підпис та статус е-резидента.

З цього моменту іноземець зможе скористатись усіма необхідними онлайн-інструментами для ведення бізнесу. 

За шість з половиною років існування е-резидентство принесло Естонії €63 млн надходжень до бюджету.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні