Категорія
Новини
Дата

Компанії Ахметова, Коломойського та Пінчука накопичили 2,5 млрд грн боргів за передачу електроенергії – «Схеми»

Українські підприємства, кінцевими бенефіціарами яких є олігархи Рінат Ахметов, Ігор Коломойський та Віктор Пінчук, мають борги за послуги з передачі та диспетчеризації електроенергії. Про це свідчать документи, які мають у розпорядженні «Схеми» («Радіо Свобода»).

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Станом на 1 квітня експортери електроенергії заборгували 2,544 млрд грн за послуги з її передачі.
  • Основний боржник – трейдер «Д.Трейдінг», який входить в енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова. «Надходження від «Д.Трейдінг» значно припинились після 25 лютого», – повідомило журналістам джерело на енергоринку.
  • Також серед боржників – феросплавні підприємства. Станом на 1 квітня вони заборгували понад 55 млн грн за послуги з передачі електроенергії та понад 26 млн грн – за диспетчеризацію. Загальні борги феросплавних підприємств за ці дві послуги перевищили 80 млн грн. «Значне зниження рівня розрахунків відбулося, зокрема, Нікопольським заводом феросплавів», – розповів співрозмовник «Радіо Свобода».
  • Борги за послуги з диспетчеризації є й у металургійного заводу «Дніпросталь», який входить у трубно-колісну компанію «Інтерпайп» Віктора Пінчука. Станом на 1 квітня підприємство заборгувало за цю послугу майже 25 млн грн.

Контекст

Генеральний директор ДТЕК Максим Тимченко заявляв, що розрив ліквідності на енергоринку України становить близько $300 млн на місяць. За його словами, у перший тиждень війни платежі за електроенергію були приблизно на рівні 30% загалом по країні, але пізніше ситуація почала вирівнюватися і зараз середній рівень зборів становить близько 55%. Споживання знизилося на 35%.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні