Категорія
Новини
Дата

Компанії з управління активами переживають один із найгірших років за сторіччя через високу інфляцію і падіння акцій – FT

2 хв читання

Компанії з управління активами борються з одним із найгірших років за століття після того, як висока інфляція та розпродаж акцій та облігацій знизили дохідність, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Загроза інфляції, що постійно зростає, є проблемою для збереження багатства в реальному вираженні, з якою не стикалися десятиліттями, тоді як проблеми на ринках за останні 12 місяців підірвали загальноприйняте уявлення про балансування портфелів між акціями та фіксованим доходом. «Багато приватних інвесторів могли втратити більше чверті свого реального статку з поправкою на інфляцію», – сказав Рено де Планта, який очолює Pictet, швейцарське товариство з 217-річною історією, яке розпоряджається $635 млрд.
  • Стандартні портфелі постраждали, оскільки акції та облігації зафіксували цьогорічне двозначне падіння. Два класи активів зазвичай рухаються у протилежних напрямках та врівноважують один одного.
  • Стефан Моньє, директор з інвестицій швейцарського приватного банку Lombard Odier з капіталом у $300 млрд, сказав, що 2022 рік був одним із трьох років з 1926 року, коли як акції, так і облігації мали «значну негативну прибутковість».
  • Індекс MSCI World, який відстежує глобальні фондові ринки, з січня знизився на 14% у доларовому вираженні, тоді як орієнтир фіксованого доходу Bloomberg Global Aggregate знизився на аналогічну величину.
  • Згідно з дослідженням Asset Risk Consultants (ARC), типовий британський клієнт, який управляє активами, за рік до 15 грудня втратив майже 20% свого портфеля з поправкою на інфляцію. Якщо не враховувати інфляцію, типові портфелі управління активами втратили цього року 10%, повідомляє ARC.

Контекст

У пʼятницю, 30 грудня, світові акції мають закрити найгірший рік з часів фінансової кризи 2008 року після боротьби центральних банків за стримування інфляції, а також внаслідок війни в Україні, яка викликала потужні хвилі, що пронеслися ринками активів. Індекс MSCI All-World акцій розвинених ринків і ринків, що розвиваються, втратив майже пʼяту частину своєї вартості в 2022 році, при цьому біржі від Волл-стріт до Шанхаю і Франкфурта зазнали значних втрат.

Наприкінці жовтня вартість найбільших технологічних компаній США була знецінена майже на $1 трлн перед частковим відновленням. Стрімке зростання зупинилося через уповільнення світової економіки та зростання тиску на витрати.

Європейська технологічна галузь цьогоріч втратила $400 млрд ринкової вартості, а венчурне фінансування скоротилося на 18%. Сукупна вартість державних і приватних технологічних компаній у Європі впала до $2,7 трлн, як порівняти з $3,1 трлн наприкінці 2021 року. Серед причин падіння названо високі відсоткові ставки, війну в Україні та скорочення кадрового резерву.

Цього року ринкова вартість найбільших світових медіакомпаній була знецінена більш як на $500 млрд, оскільки інвестори незадоволені революцією потокового мовлення, що викликало історичне падіння цін на акції мовних і розважальних груп.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні