Категорія
Новини
Дата

Найбільші американські техкомпанії втратили $800 млрд вартості за тиждень – FT

Цього тижня вартість найбільших технологічних компаній США була знецінена майже на $1 трлн перед частковим відновленням. Стрімке зростання зупинилося через уповільнення світової економіки та зростання тиску на витрати, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Втрати на фондовому ринку прискорилися пізно ввечері в четвер після того, як Amazon шокувала Волл-стріт слабким прогнозом доходів на четвертий квартал, коли святкові купівлі зазвичай підтримують її доходи. 
  • Американська компанія електронної комерції вказала, що виторг за цей період, імовірно, буде на $15 млрд нижчим за прогнозовані аналітиками $155 млрд.
  • «Ця новина продовжила несподівано слабкий сезон доходів від великих цифрових груп США, поклавши край сплеску зростання під час пандемії коронавірусу й розвіявши надії на те, що вони витримають інфляцію та ослаблення зростання, які бʼють по економіці загалом», – ідеться в матеріалі.
  • Amazon і Microsoft заявили, що зростання їхнього бізнесу хмарних обчислень сповільнилося більше, ніж очікувалося, оскільки клієнти прагнули приборкати зростання своїх витрат. Ця новина додала побоювань, що деякі компанії, які вважалися найбільш стійкими, включно з хмарними обчисленнями та пошуковою рекламою Google, почали потерпати.
  • Реакція на новини про доходи призвела до того, що сукупна вартість пʼяти найбільших технологічних компаній, до яких також входять Alphabet, Apple, Meta і Microsoft, виявилася приблизно на $950 млрд нижчою, ніж на початку сезону звітності.
  • Тільки Apple повідомила про виторг і прибуток, вищі за очікування аналітиків. Ця новина сприяла частковому відновленню наприкінці дня, скоротивши загальну втрату ринкової вартості до $770 млрд, після чого пʼятірка компаній залишилася із загальною вартістю $6,43 трлн.

Контекст

Наприкінці лютого Meta вилетіла з десятки найбільших компаній світу. Компанія Цукерберга опустилася з шостого на 11-те місце за ринковою вартістю після найбільшого місячного падіння за всю історію.

Нещодавно стало відомо, що Марк Цукерберг втратив $71 млрд статків з початку року через проблеми Meta. Статки Цукерберга наразі становлять $55,9 млрд. Від початку року засновник Facebook скотився в рейтингу мільярдерів із шостого на 20-те місце. Це найнижча сходинка з 2014 року.

Після того як Цукерберг представив Meta і змінив назву компанії, справи погіршилися. Останні фінансові звіти були жахливими. Все почалося в лютому, коли компанія не зафіксувала зростання щомісячної кількості користувачів Facebook. Це спровокувало історичний обвал акцій Meta й обвалило статки Цукерберга на $31 млрд, що стало одним із найбільших одноденних падінь багатства в історії. Серед інших причин негараздів компанії – ставка на Reels в Instagram, зазначає Bloomberg. Конкуренція з TikTok не виправдала очікувань Цукерберга.

Вчора стало відомо, що інвестори втратили понад $65 млрд з ринкової капіталізації Meta після того, як власник Facebook повідомив про зниження доходів ще на чверть і не зміг переконати інвесторів у тому, що великі ставки на метавсесвіт і штучний інтелект окупаються.

Крім ширших макроекономічних проблем, Meta стикається з низкою інших, зокрема зростанням конкуренції для Instagram з боку TikTok і труднощами з таргетингом та виміром реклами через зміни в політиці конфіденційності Apple.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні