Категорія
Новини
Дата

Європейська технологічна галузь цьогоріч втратила $400 млрд ринкової вартості

Вартість європейської технологічної галузі цього року впала на $400 млрд, а венчурне фінансування скоротилося на 18%, пише Reuters із посиланням на звіт венчурної компанії Atomico.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Сукупна вартість державних та приватних технологічних компаній у Європі впала до $2,7 трлн, порівнюючи з $3,1 трлн наприкінці 2021 року. Серед причин падіння було названо високі відсоткові ставки, війну в Україні та скорочення кадрового резерву.
  • «Європейська технологічна екосистема стикається з найскладнішими макроекономічними умовами з часів світової фінансової кризи», – сказав Reuters партнер Atomico Том Вемейєр.
  • Венчурне фінансування в Європі скоротилося до $85 млрд за рік, згідно з даними, зібраними в 41 країні, що на 18% менше, ніж $100 млрд, залучених у 2021 році.
  • Кількість нових «єдинорогів» – фірм вартістю $1 млрд і більше – також скоротилася цього року: зі 105 до 31.
  • Попри ці проблеми, Atomico виявила, що інсайдери галузі зберігають ентузіазм. В опитуванні засновників та інвесторів на континенті 77% заявили, що вони з таким самим чи навіть більшим ентузіазмом ставляться до майбутнього європейської технологічної індустрії, ніж у 2021 році. «Фінансові ринки змінилися, і разом із цим мають змінитися очікування всіх, хто працює у європейській технологічній індустрії», – додав Вемейєр.

Контекст

Наприкінці жовтня вартість найбільших технологічних компаній США була знецінена майже на $1 трлн перед частковим відновленням. Стрімке зростання зупинилося через уповільнення світової економіки та зростання тиску на витрати. Amazon шокувала Волл-стріт слабким прогнозом доходів на четвертий квартал, коли святкові купівлі зазвичай підтримують її доходи. Американська компанія електронної комерції вказала, що виторг за цей період, імовірно, буде на $15 млрд нижчим за прогнозовані аналітиками $155 млрд. Amazon і Microsoft заявили, що зростання їхнього бізнесу хмарних обчислень сповільнилося більше, ніж очікувалося, оскільки клієнти прагнули приборкати зростання своїх витрат.

Реакція на новини про доходи призвела до того, що сукупна вартість пʼяти найбільших технологічних компаній, до яких також входять Alphabet, Apple, Meta і Microsoft, виявилася приблизно на $950 млрд нижчою, ніж на початку сезону звітності.

Щойно Apple повідомила про виторг і прибуток, вищі за очікування аналітиків, як ця новина сприяла частковому відновленню, скоротивши загальну втрату ринкової вартості до $770 млрд, після чого пʼятірка компаній залишилася із загальною вартістю $6,43 трлн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні