Категорія
Новини
Дата

Світові акції зафіксують найгірший рік після фінансової кризи 2008 року через війну в Україні та інфляцію – FT

У пʼятницю, 30 грудня, світові акції мають закрити найгірший рік з часів фінансової кризи 2008 року після боротьби центральних банків за стримування інфляції, а також внаслідок війни в Україні, яка викликала потужні хвилі, що пронеслися ринками активів, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Індекс MSCI All-World акцій розвинених ринків і ринків, що розвиваються, втратив майже пʼяту частину своєї вартості в 2022 році, при цьому біржі від Волл-стріт до Шанхаю і Франкфурта зазнали значних втрат.
  • Ринки облігацій також пережили активний продаж: прибутковість 10-річних державних облігацій США, глобальний еталон вартості довгострокових позик, підскочила до 3,8% з приблизно 1,5% наприкінці минулого року.
  • Зростання долара на 9% по відношенню до пів дюжини основних валют-аналогів чинило додатковий тиск на багато ринків. Особливо сильно постраждали країни, що розвиваються, оскільки вони часто беруть кредити в доларах, а ціни на багато ключових імпортних товарів, таких як сира нафта, оцінюються у валюті США.
  • Похмурий рік для фінансових ринків настав, коли центральні банки на чолі з Федеральною резервною системою США збільшили вартість запозичень у спробі контролювати найсильніший за останні десятиліття період інфляції. 
  • Tesla, виробник електромобілів, втратив цього року майже дві третини своєї вартості, а виробник чипів Nvidia – 50%. Акції американських технологічних титанів Apple та Microsoft впали майже на 30%, тоді як Alphabet, материнська компанія Google, втратила майже 40%, а власник Facebook Meta впав на 64%.
  • Загалом цього року фондовий індикатор S&P 500 знизився на 19%, а орієнтований на технології Nasdaq Composite – на 33%. 
  • За даними Financial Times, з початку 2022 року вартість ринку криптовалют впала на $1,7 трлн.
  • Повномасштабне вторгнення Росії в Україну в лютому ще більше ускладнило картину для інвесторів, порушивши ланцюжки поставок основної сировини і ще більше розпалюючи серйозний напад інфляції. 

Контекст

Наприкінці жовтня вартість найбільших технологічних компаній США була знецінена майже на $1 трлн перед частковим відновленням. Стрімке зростання зупинилося через уповільнення світової економіки та зростання тиску на витрати. Amazon шокував Волл-стріт слабким прогнозом доходів на четвертий квартал, коли святкові купівлі зазвичай підтримують його доходи. Американська компанія електронної комерції вказала, що виторг за цей період, імовірно, буде на $15 млрд нижчим за прогнозовані аналітиками $155 млрд. Amazon і Microsoft заявили, що зростання їхнього бізнесу хмарних обчислень сповільнилося більше, ніж очікувалося, оскільки клієнти прагнули приборкати зростання своїх витрат.

Європейська технологічна галузь цьогоріч втратила $400 млрд ринкової вартості, а венчурне фінансування скоротилося на 18%. Сукупна вартість державних і приватних технологічних компаній у Європі впала до $2,7 трлн, як порівняти з $3,1 трлн наприкінці 2021 року. Серед причин падіння названо високі відсоткові ставки, війну в Україні та скорочення кадрового резерву.

Цього року ринкова вартість найбільших світових медіакомпаній була знецінена більш як на $500 млрд, оскільки інвестори незадоволені революцією потокового мовлення, що викликало історичне падіння цін на акції мовних і розважальних груп.

Шість банків Волл-стріт, зокрема JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs та Morgan Stanley, швидко наближаються до прибутку в $1 трлн за 10-річний період, позначки вони досягнуть наприкінці цього місяця або у перші кілька тижнів 2023 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні