Категорія
Новини
Дата

Світові акції зафіксують найгірший рік після фінансової кризи 2008 року через війну в Україні та інфляцію – FT

2 хв читання

У пʼятницю, 30 грудня, світові акції мають закрити найгірший рік з часів фінансової кризи 2008 року після боротьби центральних банків за стримування інфляції, а також внаслідок війни в Україні, яка викликала потужні хвилі, що пронеслися ринками активів, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Індекс MSCI All-World акцій розвинених ринків і ринків, що розвиваються, втратив майже пʼяту частину своєї вартості в 2022 році, при цьому біржі від Волл-стріт до Шанхаю і Франкфурта зазнали значних втрат.
  • Ринки облігацій також пережили активний продаж: прибутковість 10-річних державних облігацій США, глобальний еталон вартості довгострокових позик, підскочила до 3,8% з приблизно 1,5% наприкінці минулого року.
  • Зростання долара на 9% по відношенню до пів дюжини основних валют-аналогів чинило додатковий тиск на багато ринків. Особливо сильно постраждали країни, що розвиваються, оскільки вони часто беруть кредити в доларах, а ціни на багато ключових імпортних товарів, таких як сира нафта, оцінюються у валюті США.
  • Похмурий рік для фінансових ринків настав, коли центральні банки на чолі з Федеральною резервною системою США збільшили вартість запозичень у спробі контролювати найсильніший за останні десятиліття період інфляції. 
  • Tesla, виробник електромобілів, втратив цього року майже дві третини своєї вартості, а виробник чипів Nvidia – 50%. Акції американських технологічних титанів Apple та Microsoft впали майже на 30%, тоді як Alphabet, материнська компанія Google, втратила майже 40%, а власник Facebook Meta впав на 64%.
  • Загалом цього року фондовий індикатор S&P 500 знизився на 19%, а орієнтований на технології Nasdaq Composite – на 33%. 
  • За даними Financial Times, з початку 2022 року вартість ринку криптовалют впала на $1,7 трлн.
  • Повномасштабне вторгнення Росії в Україну в лютому ще більше ускладнило картину для інвесторів, порушивши ланцюжки поставок основної сировини і ще більше розпалюючи серйозний напад інфляції. 

Контекст

Наприкінці жовтня вартість найбільших технологічних компаній США була знецінена майже на $1 трлн перед частковим відновленням. Стрімке зростання зупинилося через уповільнення світової економіки та зростання тиску на витрати. Amazon шокував Волл-стріт слабким прогнозом доходів на четвертий квартал, коли святкові купівлі зазвичай підтримують його доходи. Американська компанія електронної комерції вказала, що виторг за цей період, імовірно, буде на $15 млрд нижчим за прогнозовані аналітиками $155 млрд. Amazon і Microsoft заявили, що зростання їхнього бізнесу хмарних обчислень сповільнилося більше, ніж очікувалося, оскільки клієнти прагнули приборкати зростання своїх витрат.

Європейська технологічна галузь цьогоріч втратила $400 млрд ринкової вартості, а венчурне фінансування скоротилося на 18%. Сукупна вартість державних і приватних технологічних компаній у Європі впала до $2,7 трлн, як порівняти з $3,1 трлн наприкінці 2021 року. Серед причин падіння названо високі відсоткові ставки, війну в Україні та скорочення кадрового резерву.

Цього року ринкова вартість найбільших світових медіакомпаній була знецінена більш як на $500 млрд, оскільки інвестори незадоволені революцією потокового мовлення, що викликало історичне падіння цін на акції мовних і розважальних груп.

Шість банків Волл-стріт, зокрема JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Goldman Sachs та Morgan Stanley, швидко наближаються до прибутку в $1 трлн за 10-річний період, позначки вони досягнуть наприкінці цього місяця або у перші кілька тижнів 2023 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні