Категорія
Новини
Дата

Компанія «Агросем» за кредит ЄБРР збудує на кордоні з Польщею зерноперевалювальний комплекс

1 хв читання

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) позичає €9,6 млн українській сільськогосподарській компанії «Агросем». Кошти спрямують на розширення залізничного термінала біля кордону з Польщею та будівництво зерноперевалювального і контейнерного комплексу, йдеться у пресрелізі ЄБРР.

Ключові факти

  • Кредит ЄБРР супроводжується інвестиційним грантом €1,5 млн від США, а також власним фінансуванням компанії на €2,6 млн. 
  • Проєкт має покращити транспортне сполучення заходу України з ЄС, що сприятиме розвитку альтернативних суходільних маршрутів для експорту зерна, зазначають в ЄБРР. 
  • Ще одна проблема, яка стримує експорт продукції з України до Європи залізницею – різниця в ширині колій. Для вирішення цього питання перший етап проєкту, що був завершений у листопаді минулого року, включає автоматизований комплекс прямого перевалювання зерна з ширококолійних у вузькоколійні вагони.
  • Другий етап передбачає будівництво елеваторного комплексу потужністю 22 000 т і розширення залізничної колійної інфраструктури. 
  • Зерновий комплекс матиме пропускну спроможність понад 400 000 т на рік і має бути завершений до кінця 2024 року. Контейнерний комплекс планується побудувати на наявному залізничному терміналі у ті ж самі строки.

«Агросем»

Компанія «Агросем» заснована у 2007 році. Наразі вона входить до п’ятірки дистриб’юторів добрив та сільськогосподарської техніки в Україні. Компанія також займається вирощуванням і трейдингом сільськогосподарських культур та має власний залізничний термінал у Львівській області.

За даними сервісу Опендатабот, кінцевими бенефіціарами та засновниками ТОВ «Агросем» є чотири фізособи: Олег Звягінцев (частка 35%), Олександр Вайнер (35%), Ігор Звягінцев (15%) і Олексій Кулик (15%), який обіймає посаду гендиректора компанії.

За даними фінансової звітності, дохід «Агросем» за підсумками 2022 року перевищив 5,3 млрд грн, чистий прибуток – 121,5 млн грн, активи компанії на кінець 2022 року перевищували 1,9 млрд грн.

Контекст

ЄБРР пообіцяв інвестувати €3 млрд в Україні протягом 2022-23 років, зосередившись на продовольчій та енергетичній безпеці, торгівлі, життєво важливій інфраструктурі та приватному секторі.

«Укрзалізниця» 30 червня зареєструвала майбутнього європейського оператора Ukrainian Railways Cargo Poland (Варшава, Польща), який зʼєднуватиме своєю роботою перевезення Україною та європейськими країнами.

В УЗ планують, що Ukrainian Railways Cargo Poland на першому етапі надаватиме комплексну послугу вантажоперевезень, координуватиме роботу з європейськими операторами, вантажовласниками, прикордонними переходами, оперуючи рухомим складом колії 1435 і 1520, контролюватиме рухомий склад товариства за кордоном.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні