Категорія
Новини
Дата

Компанія Ахметова розпочала імпорт електроенергії і збирається його нарощувати

Компанія «Д.Трейдінг» Ріната Ахметова протягом січня активно імпортувала електроенергію з Європи – приблизно 95% всього імпорту – і планує продовжувати нарощувати поставки, йдеться у повідомленні компанії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У «Д.Трейдінг» заявили, що наразі пропускна спроможність дозволяє імпортувати приблизно 500 млн кВт⋅год на місяць, що дорівнює споживанню 2 млн домогосподарств протягом цілого місяця.
  • Загалом цей обсяг потенційно може становити орієнтовно до 1 млрд кВт⋅год щомісяця і суттєво знизити дефіцит електроенергії.
  • Для цього необхідно розширити пропускну здатність міждержавних перетинів із сусідніми європейськими країнами, зокрема з Румунією та Угорщиною, наголосили в компанії.
  • «Імпорт електроенергії з Європи покращує ситуацію з балансом в енергосистемі України. Додаткові, гарантовані, поставки електроенергії надають можливість підприємствам стабілізувати та наростити рівень виробництва. І, як бачимо, це дійсно працює», – зазначив гендиректор ТОВ «Д.Трейдінг» Дмитро Маляр. 
  • За його словами, в найближчі тижні компанія планує розширити обсяги поставок і дати додаткову електроенергію більшій кількості клієнтів.

Контекст

3 січня Кабмін прийняв постанову щодо особливостей імпорту електричної енергії під час проходження осінньо-зимового періоду. Документ передбачає додаткові гарантії для учасників ринку, які імпортують електроенергію з країн ЄС.

За даними Міненерго, наразі узгоджені комерційні перетікання між країнами ЄС та Україною (спільно з Молдовою) становлять 0,7 ГВт вночі та 0,6 ГВт вдень. Цих обсягів недостатньо для повного покриття дефіциту потужностей у вечірні пікові години, проте залучення імпорту значно знизить обсяг небалансу.

Президент Володимир Зеленський у грудні минулого року заявляв про постачання електроенергії з Європи обсягом близько 2 ГВт для проходження зими, оцінивши необхідний обсяг коштів у $800 млн.

Міністр енергетики Герман Галущенко повідомив, що з 1 січня Україна почала імпорт електроенергії в невеликих обсягах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні