Між ОП та Ахметовим є неформальна домовленість, що держава не чіпатиме активи бізнесмена під час війни – джерела Forbes /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Між ОП та Ахметовим є неформальна домовленість, що держава не чіпатиме активи бізнесмена під час війни – джерела Forbes

Getty Images

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну між Офісом президента та бізнесменом є неформальна домовленість, що Ахметов допомагає державі, а вона не чіпатиме його. Про це йдеться в матеріалі Forbes про те, як російська агресія змінила стратегію найбагатшого українця.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Четверо співрозмовників Forbes в ОП, правоохоронних органах та ВР розповіли, що між Офісом Зеленського та Ахметовим є така неформальна домовленість, що держава не чіпатиме активи бізнесмена під час війни.
  • Війна змусила Ахметова і президента відкласти ворожнечу. Зеленський цінує, що бізнесмен не поїхав з країни і охоче допомагає ЗСУ, каже співрозмовник в ОП. За його словами, Ахметов контактує із президентом безпосередньо, більшість питань вирішують телефоном. «Ахметов одним із перших запропонував Зеленському допомогу, – каже співрозмовник з Офісу президента. – Президент це цінує».
  • Сам Рінат Ахметов прокоментував Forbes відносини з владою у своєму стилі: «З мого боку ніколи не було жодної конфронтації. Це не моя політика. А з 24‑го числа ми з президентом дивимося в один бік – бік нашої перемоги». 
  • На думку політолога Володимира Фесенка, Зеленському потрібен Ахметов і залученість його підприємств у війну. А мільярдеру потрібна лояльність президента. «Його політичний вплив зараз мінімальний за 10 років. Ні медіа, ні депутатів, – каже політолог Микола Давидюк. – Хіба що лояльні прем’єр та міністр енергетики. Але виконавча влада завжди змушена із ним рахуватися. Розмір зобов’язує». 
  • Напередодні вторгнення взаємини Ахметова і Зеленського були вкрай напруженими. Президент навіть заявив, що бізнесмена втягують у держпереворот. Кілька довоєнних місяців той переважно перебував за межами України. 14 лютого Зеленський закликав бізнесменів та політиків повертатися з‑за кордону. 15 лютого Ахметов був в Україні, а 16-го приїхав у Маріуполь. У відповідях Forbes бізнесмен сказав, що прибув у Маріуполь у передбачуваний день вторгнення

Контекст

Війна коштувала Ахметову стільки ж, скільки іншим учасникам першої десятки списку Forbes, разом узятим, – $9,3 млрд. На початку лютого Forbes оцінив статки Ахметова в $13,7 млрд, нині – $4,4 млрд. Росіяни зруйнували ключові заводи «Метінвесту», систематично знищують підстанції ДТЕК, майже 80% землі HarvEast опинились в окупації. Ахметов закрив свої медіа, а від впливу на Раду залишився тільки спогад. 

Щоправда, сусіди Ахметова по списку Forbes почуваються ще гірше. Ігор Коломойський втратив громадянство, а його паливний бізнес перейшов під контроль держави, Костянтина Жеваго затримали у Франції і намагаються екстрадіювати в Україну, «АвтоКрАЗ» націоналізовано, з «Артеріуму» і Полтавського ГЗК не виходять слідчі. 

Між ОП та Ахметовим є неформальна домовленість, що держава не чіпатиме активи бізнесмена під час війни – джерела Forbes /Фото 1
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні